Според консултанти на МФ инвестицията вече е изплатена

Започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване на ток по преференциални цени с централата на “КонтурГлобал” в комплекса “Марица-изток”. Те ще се водят от ресорния вицепремиер Марияна Николова, финансовия министър Владислав Горанов и енергийния Теменужка Петкова, стана ясно след заседанието на Министерския съвет.

Става въпрос за договора между НЕК и “Контур Глобал-Марица изток 3”, сключен на 13 юни 2001 г. Мотивът за решението е образувано производство от ЕК заради подадена жалба от КЕВР за това, че изкупуването на ток представлява несъвместима държавна помощ по европейските правила.

Още преди години жалби подадоха и работодателските организации, като недоволството им продължава заради това, че американските централи - “Марица-изток 1” и “Марица-изток 3” край Стара Загора се ползват с непазарно високи цени, които след това се плащат от фирмите и домакинствата.

През април председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов заяви, че договорите с американските тецове ще се прекратят.Ако това се случи, токът от тях ще започне да се продава на свободния пазар, което ще понижи цената му.

От министерството на енергетиката припомниха, че има решение на кабинета от 2015 г., според което МФ е упълномощено да води преговори. То е наело консултанти и адвокати. Според консултантите “Контур Глобал” е възвърнала инвестицията си и трябва да се пристъпи към прекратяване на дългосрочния договор.

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова