„У нас туризмът може да се развива целогодишно, а не, както сега, е ситуиран ваканционно, в регионалния туризъм също има много резерви” - заяви в Добрич Веселин Банковски при представянето на проект за национален културно-туристически календар.

„Той цели да „хване” две групи туристи у нас. Едната са неорганизираните, които са почти 2 млн. души на година, другата са корпоративните клиенти – за организирани на тиймбилдинги, обучения, семинари, конференции и др.” – добави специалистът. В проекта е заложено туристическият сезон да бъде откриван 45 дни преди астрономическото лято или зима и да бъде закриван 45 дни след края им.

„Проектът предвижда още създаването на туристически столици в България - като кулинарни, етно, младежки, шопинг, спортни и др. Ще се организират турове, които ще включват всички столици от един вид” – обяви Банковски, който е председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в туризма.

В момента календарът е представен в 10 областни града. Идеята на комуникационната стратегия е след това по общини да се работи с консултативните съвети по туризъм. Той ще бъде активен през 2020 г. Проектът е подкрепян от министерствата на туризма, културата,младежта и спорта.