Инвестициите, сътрудничеството в областта на дигиталната свързаност и високите технологии са били сред темите на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министър-председателя на провинция Долна Австрия Йохана Микл-Лайтнер, съобщи БТА.

Долна Австрия е един от важните търговски партньори за България, заяви пред журналисти след срещата Екатерина Захариева. Искаме да задълбочим нашето сътрудничество и да работим заедно в изграждането на дигиталната свързаност и високи технологии, за повече сближаване между нашите общини, посочи Захариева, като припомни, че кметовете на Бургас, Велико Търново и Враца са посетили Долна Австрия и са имали възможност да представят възможностите за инвестиции в техните общини.

Йохана Микл-Лайтнер подчерта тясното сътрудничество с България. Тя коментира, че регионите могат да се развиват, когато има модерна инфраструктура и допълни, че става дума не само за пътища, но и за оптичен интернет, за преработка на отпадъци, за добро качество на питейната вода. Министър-председателят на Долна Австрия акцентира и върху климата и опазването на околната среда. Имаме и предстоящи инвестиции за 100 милиона евро в България в чисти енергии, информира тя. Йохана Микл-Лайтнер отбеляза още, че по-силната кохезионна политика означава и силна регионална политика, като посочи, че чрез регионалните проекти ЕС може да бъде усетен от хората в отделните региони. Тя благодари за интензивната обмяна на опит за европейска столица на културата, като посочи, че Пловдив е пример и за тяхната кандидатура през 2024 г.