Близо 30 млн. лв. се отпускат в рамките на процедура "Развитие на иновационни клъстери" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Крайният срок за кандидатстване по нея е 16 ч на 26 октомври 2019 г.

Това стана ясно по време на информационната кампания, която се проведе във Варна, Габрово, Пловдив и София между 20 август и 11 септември. Това е 12-ата процедура, която Министерството на икономиката обявява в рамките на настоящия програмен период, и втората, насочена към подкрепа на клъстери. Фокусът на процедурата е върху стимулиране на иновационната дейност чрез съвместно използване на съоръжения, обмен на познания и опит и трансфер на знания. Приоритет по процедурата ще имат клъстери, в които членуват висши училища, като по процедурата се цели засилване на сътрудничеството между клъстерите и академичните организации. Предимство ще се предоставя и при членуването на предприятия в клъстерите, които се занимават с научно-изследователска и развойна дейност, или инвестират в такава, или притежават патенти и полезни модели.

Всеки проект може да получи безвъзмездно между 200 хил. и 1,5 млн. лв., като продължителността му трябва да е до 2 години. Максималният интензитет на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е 65-80 % финансиране от ЕФРР. Кандидатстващите иновационни клъстери трябва да включват минимум 7 търговски дружества и да са се регистрирали преди 31 декември 2019 г., като с предимство ще са такива, които не са участвали в процедури по оперативната програма досега и които действат в определени райони. Кандидатстването се осъществява само по електронен път чрез ИСУН 2020, като за целта е необходим електронен подпис.