Пожарът на АМ „Струма“ е един пример за това как безхаберието на хората може да доведе до сериозни инциденти, които струват много пари на българските данъкоплатци. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред БНТ.

“Автомагистрала „Струма“ е един от приоритетните обекти. Пуснати са 6 км предсрочно – отсечката от ЛОТ 3-1, даваща възможност на трафика да заобиколи Благоевград.

Предстои стартиране на строителните дейности преди тунел „Железница“ и на участъка след него“, заяви тя. По думите ѝ усилията им насочени за приключване на проекта в настоящия програмен период, като е подадена апликационната форма за най-тежкия участък – през Кресненското дефиле, а изборът на изпълнител предстои. „В момента се извършва ремонт, който сме възложили на Главболгарстрой – фирмата, която е изпълнила и проектирала съоръжението, така най-бързо ще се справят. Сумата, която ще заплати АПИ и българските граждани е 1 800 000 лв“, посочи Аврамова. Тя допълни, че също така се укрепва виадуктът и се възстановява сечението на носещите елементи на конструкцията, като предстоят още много дейности.

Тези дни беше дадена зелена светлина за реализиране на проекта за модернизация на пътя Мездра – Ботевград, който е част от трасето Видин – Ботевград, обяви още министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

„Този проект е дългоочакван за Северозападна България. Всички, които шофират по трасето знаят, че това е участък, който изнервя шофьорите, защото има множество завои, двулентов път, с тежкотоварен трафик, който създава предпоставки за ПТП-та“, посочи тя.

По думите ѝ приемането на постановлението е дало възможност Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи от близо 420 милиона и да стартира този проект. Аврамова заяви, че вече има избран изпълнител за ЛОТ 2 – участъкът от Мездра, и се очаква да бъде избран тези дни и изпълнител за ЛОТ 1. „Тази есен започва дългоочакваният ремонт на този път. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък от Видин до Ботевград, работи се и по останалата част от трасето – от Видин до Ружинци“, каза още тя.