Близо 1/4 от продуктите, проверени от румънската служба за защита на потребителите, показват различия спрямо продаваните в Западна Европа аналози, съобщиха Аджерпрес и БТА.

Проучване на Националната служба за защита на потребителите в Румъния (НСЗПР) сочи, че 22,78 процента от всички проверени продукти, които се продават в Румъния, показват различия от продаваните в Западна Европа версии на същите продукти. Това бе съобщено от председателя на НСЗПР Паул Ангел на пресконференция днес.

Той посочи, че в някои продукти е имало разлика в количеството, състава, отсъствието на някои съставки или присъствието на други, но отбеляза, че агенцията не може да се произнесе дали съществува двоен стандарт или не.

Председателят на румънската служба за защита на потребителите даде примери с напитките Фриуей, които в Румъния съдържат 3 процента портокалов сок, в Испания - 8 процента, във Франция - 10 процента, а в Италия - 20 процента. Подобна е ситуацията с Фанта, която в Румъния съдържа 5 процента портокалов сок, в Испания - 8 процента, във Франция - 10 процента, а в Италия - 12 процента. При шоколадите Милка е установено, че в Румъния количеството на лешниците е 17 процента, докато във Франция е 22 процента.

От своя страна Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите в България, заяви, че институцията в момента осъществява проект, който има за цел да установи дали има продукти с двоен стандарт на пазара в България. Резултатите от проучването ще бъдат готови в началото на следващата година и като първа мярка потребителите ще бъдат информирани за евентуалните разлики в качеството.

Националната служба за защита на потребителите в Румъния съвестно с Комисията за икономическа политика, реформи и приватизация в рамките на Камарата на депутатите организира днес конференцията на тема "Затвърждаване на прилагането на законодателството относно сигурността на продуктите (хранителни и нехранителни) в ЕС".