Груповият лов на дива свиня може да бъде разрешен в зоните, засегнати от африканска чума по свинете. Промяната все още се обмисля.

Мерките и указанията, които са за тези райони, ще претърпят градация. При всяко положение ще са по друг начин, категоричен бе зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев. Той участва в дискусия с представители на ловните сдружения от цялата страна.

“Ловците очакват да имат възможност включително и в заразените зони да ловуват активно”, коментира Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците.

Той подчерта, че забраните за влизане в горските територии са наложени само на ловците, но не и на останалите присъстващи в горите. Ограниченията демотивирали ловците да извършват мерките, за които държавата разчита на тях. 

"Вярвам, че ще бъде намерен добрия баланс в рамките на настоящото откриване на груповия лов на дива свиня. Наистина да бъдат смекчени мерките, да бъдат съобразени изискванията, които Европейската комисия представя пред националните власти. Но от друга страна да се даде възможност на ловците да се включат активно в намаляването на популацията", коментира Василев. 

Той обясни обаче, че предстои дискусия и с научната общност, за да са научно обосновани мерките, които ще се предприемат.

След дискусията ловците излязоха с декларация, в които ще поставят предложенията си към държавните институции. 

Ето и исканията:

1. Да бъдат смекчени ограниченията за лова в зоните за сигурност, където има регистрирани случаи на АЧС, с оглед дружините да могат да изпълняват задълженията по намаляване популацията на дива свиня.

2. МЗХГ да планира осигуряване на необходимия финансов ресурс за обезпечаване на мерките, които трябва да се изпълняват от ловно-рибарските сдружения, понеже те в момента по същество изпълняват и държавни задачи.

3. Нужни са още законодателни промени, включително в Закона за защитените територии, за да се осигури законова възможност за претърсване и изнасяне на намерени мъртви диви свине в резерватите и включване на природозащитните организации в контролирането на популациите в Националните паркове.

Необходима е и промяна на статута на свободно отглежданите свине от източнобалканската порода, за да могат да бъдат третирани като диви и съответно да подлежат на отстрел и така да не се превръщат в разпространители на заболяването.

Предлага се още изменение на ППЗЛОД, с което приходите от вноската за стопанисване на дивеча да остават изцяло в ловно-рибарските сдружения, тъй като се очаква бюджетите на сдруженията да се свият заради по-малките приходи от разрешителните за групов лов на дива свиня, а с подобна промяна ще бъдат генерирани средства за стопанисване на останалите видове дивеч.

4. Ще бъде поискано държавата да възстанови премиите за отстрел на хищници, тъй като тези видове са сред основните преносители на заразата.

5. Както и през миналия ловен сезон изследването на пробите за трихинелоза да бъде безплатно или на символична цена в случай, че се предостави и проба за АЧС.