Борисов: С Русия отношенията ни са делови и от взаимна изгода

Бойко Борисов посочи ползите: ще печелим от транзитни такси, в следващите 20 години приходите на “Булгартрансгаз” ще се увеличат двойно

От днес започва строежът на газопреносната инфраструктура през България от границата с Турция до тази със Сърбия, след като “Булгартрансгаз” и саудитското обединение “Консорциум Аркад” подписаха договор в Министерския съвет в сряда. Отсечката е част от “Турски поток”, а на наша територия ще се казва “Балкански поток”.

90% от тръбите са на пристанищата в България и от четвъртък започват да ги разпръскват по трасетата. На 1 януари искаме да са готови 308 км, заяви премиерът Бойко Борисов.

Стойността на договора е 1,102 млрд. евро. Срокът за пускане в експлоатация на 474-километровото трасе е 615 календарни дни, но за 250 дни трябва да е готова първата част, за да може да тръгнат в срок доставките на газ по договора с руската “Газпром” и швейцарската МЕТ. Те ще стигат до Сърбия, а след това през Унгария до Австрия.

В консорциума, който ще строи, влизат саудитската компания “Аркад енджиниъринг енд констракшънс къмпъни” и регистрираната в Италия “Аркад Ей Би Би”. Договорът бе подписан в присъствието на шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов и на енергийния министър Теменужка Петкова.

Договорът идва само дни след като ВАС прекрати делото, с което компанията “Комплишънс дивелъпмънт” обжалваше избора на “Аркад” за строител.

Реализирането на проекта е коствало огромни усилия при прозрачна процедура, заяви премиерът Борисов. По думите му “Балкански поток” се реализира и благодарение на личните му отношения с престолонаследника и краля на Саудитска Арабия. Министър-председателят отново напомни на “честните опоненти”, че “Южен поток” е бил спрян заради корупция и непрозрачни обществени поръчки. След неговия провал и този на “Набуко” всички газови потоци заобиколили България.

“Сега ще печелим от транзитни такси, а съседите от Северна Македония, Гърция и Унгария ще имат алтернатива. Ако сравните каква беше цената на “Южен поток” и тази, има 1 млрд. разлика надолу”, обясни Борисов какво печелим от проекта. Освен това в следващите 20 години приходите на “Булгартрансгаз” ще се увеличат двойно. “Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме и бензин да пускате от него”, пошегува се Борисов с гостите си от Саудитска Арабия.

Той припомни и че от следващия месец пускаме газ от турската граница до нашите компресорни станции, строи се и интерконекторът със Сърбия. Чрез този с Гърция пък ще внасяме и втечнен газ.

След подписването премиерът даде брифинг и с руския министър на промишлеността Денис Мантуров, който заяви, че Русия разчита на участие в изграждането на АЕЦ “Белене” и е готова на международна кооперация. Други сфери за сътрудничество между двете държави били доставки на лекарства, селскостопанска техника.

Борисов допълни, че се търсят компромиси с лицензите на оръжейната промишленост, щял да се изгради и ферибот между Бургас и Новорусийск.

Борисов: С Русия отношенията ни са делови и от взаимна изгода

В момента България и Русия имат точни, прагматични и много делови отношения от взаимна изгода. Това обяви премиерът Бойко Борисов след брифинг с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

И увери, че шпионският скандал не е повлиял на отношенията между двете страни.

Борисов цитира руския посланик Юрий Исаков, който му обяснил: “Аз имам един началник - министър Лавров. Не познавам нито Решетников, нито Малофеев”.

Никога не е стояло във вниманието да разваляме отношенията с Русия, нито те с нас, добави премиерът. Това, че отношенията не са се влошили, показвали “Балкански поток” и АЕЦ “Белене”.

Шпионският скандал избухна преди няколко дни, когато шефът на движение “Русофили” Николай Малинов се сдоби с обвинение за шпионаж, а бившият генерал Леонид Решетников и руският бизнесмен Константин Малофеев получиха забрана да влизат в страната за срок от 10 години.