Планира се да обслужва до 100 милиона пътници

За 30 септември е планирано официалното откриване на най-голямото летище за пътнически превози в света - Daxing край китайската столица Пекин. То е проектирано от покойната Заха Хадид и вече премина тестови пуск.

Очаква се летището да може да обслужва около 72 милиона пътници и 2 милиона тона товари до 2025 година, като тогава на разположение ще са 4 писти за излитане и кацане. Развитието в следващите години предвижда капацитетът да нарасне на 100 милиона пътници, 4 милиона тона товари и строеж на още 3 писти. Смята се, че при тези показатели годишно ще се осъществяват около 880 000 полета.

В Китай наричат летище Daxing "Звездна риба" заради шестте "крила", обединени от обширна централна зала. Архитектурата умишлено е такава, за да спести на пътниците продължителното ходене и огромните разстояния. Така най-дългата отсечка за преминаване е 600 м.

Плавните форми и извивките, типични за работата на Хадид, се вписват отлично в китайските традиции на калиграфията и създават илюзията за флуидност на огромната сграда. Проектирана е така, че вътре да навлиза голямо количество естествена светлина.

Част от енергията за работата на системите на Daxing ще идва от слънчеви батерии, а освен това ще се събира и пречиства дъждовна вода. Разбира се, летището ще разполага с най-модерни автоматизирани системи за обслужване на пътниците и обработката на товарите.
Строителството започна през 2014 година и в пика на процеса наетите работници бяха 40 000. По-рано тази година имаше няколко тестови полета от Daxing, а за утре е предвиден още един - с най-големия пътнически самолет в света - Ербъс А380.

Кадрите са от строежа на летището. Снимки Ройтерс