Румънският държавен електроенергиен оператор "Транселектрика" изгони директора си заради фалшива диплома, съобщава информационният сайт Зиаре.

Надзорният съвет на "Транселектрика" е освободил от длъжност председателя на директората Мариус Карасол, след като няколко румънски медии информираха вчера, че той е фалшифицирал биографията си, твърдейки че е завършил Политехническия университет на Букурещ.

Представители на учебното заведение уточниха, че Мариус Карасол е бил студент, но не се е дипломирал, предава БТА.

Днес Надзорният съвет на "Транселектрика" се събра на заседание, на което реши да уволни Карасол, заявиха източници от министерството на икономиката за информационния сайт Зиаре.

Същите източници обясниха, че колкото и абсурдно да звучи, Карасол не е имал нужда от диплома за завършено висше образование, за да бъде член на директората на компанията, но преди това той е бил директор на транспортното подразделение на "Транселектрика" в Букурещ, където изискването е да бъде инженер. Източниците на Зиаре също така са потвърдили, че дипломата на Карасол е била фалшива.

Главна прокуратура се е самосезирала по случая с фалшифицираната диплома, съобщава още Зиаре. Прокурори проверяват документа от гледна точка на престъплението фалшифициране и използване на фалшифицирани документи.