При старта на програмите за училищен плод или мляко може да се окаже, че в училищата няма продукти. През миналата година схемите стартираха на 1 октомври, а към днешна дата процедурни пречки може да провалят помощта. Това заяви в четвъртък Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

“Програмите няма да бъдат конфронтирани и това няма да лиши децата от качествени продукти”, твърдят обаче от фонд “Земеделие”, който отпуска парите.

До спора се стига след промени в наредбата за прилагане на училищните схеми, сред които такива като да не се дава приоритет на производители и директорите на учебните заведения сами да избират доставчика. Новите текстове обаче са оспорени от производителите в съда.

“Към момента нови актове и нови заявители не са одобрени. И към съществуващата нормативна уредба не могат да бъдат одобрени. Същевременно към старите не е дадено право да започнат доставките. Учебната година започна, има неяснота, липса на информация или променяща се от страна на фонда. Тези, които имат актове за доставки, са произвели продукцията и чакат, дали са графиците за доставка, които в момента не се потвърждават. Другите, които са направили процедури, но нямат одобрени актове, нямат законова основа за тях, нямат произведена продукция и те също чакат”, посочи Зоров.

Той обясни, че произведените за схемата продукти са специфични и не могат да бъдат реализирани на основния пазар. Кашкавалът например е по 30 грама, а кофичките кисело мляко - 200 г, прясното е 250 г. Специалните опаковки изисквали над 2 месеца да бъдат произведени, а продуктите по БДС са с минимален срок на зреене 45 дни.

“Ако трябва да се изпълнява програмата от 1 октомври както миналата година, ще има нови заявители. Тази продукция я няма, защото тя трябва да узрее 45 дни”, каза Зоров. И добави, че производителите щели да бъдат принудени да раздават безплатно готовата продукция.

От фонд “Земеделие” обясниха, че директорите са тези, които имат право да кандидатстват по схемата и те избирали доставчиците.

Заради обжалването на промените в наредбата от фонда изчаквали решението на ВАС.

И допълват, че не се очакват проблеми с доставките на продуктите, тъй като има сключени през миналата година 3-годишни договори и тяхното действие продължава независимо от нормативните изменения.

“Миналата година актове за одобрение се издаваха до края на септември, имаше такива, които бяха издадени октомври”, казаха оттам.

Агенцията по храните започва проверки

Агенцията по храните започва от 24 септември проверки на кухненските блокове на ясли, детски градини и училища. Те ще продължат до 11 октомври. След това от агенцията ще инспектират учебните заведения регулярно, както е по закон.

Ще се следят придружаващите документи, правилно етикетиране, качество и годност, съхранение, както и спазване на сроковете.

Ако е необходимо, ще се вземат проби и продуктите ще бъдат изследвани в лаборатории.

“Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които консумират децата”, обясниха от агенцията.