Спирането н "Брикер" селд предписание на РИОСВ – Стара Загора е неправомерно и може да остави без парно и топла вода три града. Това са казва в стъновище на изпълнителния директор на на дружеството Янилин Павлов.

Той посочва, че са получили редица предписания във връзка с поставяне на камери, предприемане на мерки за увеличаване на контрола, както и такива по отношение на биомасата и RDF. Всички те били изпълнени. Прекратяването на нашата цялостна дейност за по-дълъг период от време крие редица рискове, посочва Павлов.

„Брикел“ имал 2 основни звена – топло- и електропроизводствена централа и брикетна фабрика. Част от произведените брикети се продават на хората, за да могат те да се отопляват. Останалата част се използвало като специализирано обогатено гориво, което се влага при производството на енергия от ТЕЦ "Брикел", "Топлофикация Сливен" и "Топлофикация Перник".

Поради невъзможността ни да произвеждаме т.нар. обогатено енергийно гориво, остават под заплаха отоплителните сезони в Гълъбово и Сливен, както и доставките на битова гореща вода в Сливен и Перник, посочва Павлов.

В Гълъбово около 2000 домакинства използвали централно отопление. Освен тях клиенти на "Брикел" били 7 учебни заведения, 6 културни центъра, както и местната болница. Дружеството осигурявало топлоснабдяване на 3 сгради на община Гълъбово, на районния съд, както и на ОД на МВР. От години "Брикел" осигурявал топлинна енергия под формата на дарение на общински и републикански обекти.

Абонатите на "Топлофикация Сливен" били над 13 000 домакинства, а централното отопление оставал най-евтиният метод за отопление и липсата му щяла да повиши разходите на домакинствата.

Павлов казва още, че брикерите се произвеждат от въглища, които "Брикел" купува изцяло от „Мини Марица Изток“. По осреднени данни на месец количеството било около 250 000 тона въглища. Дефакто ние осигуряваме голяма част от техния пласмент на държавното дружество, посочва Павлов. В „Мини Марица Изток“ работели над 7000 души и не било ясно какво ще стане с тях, в случай, че "Брикел" спре да купува това огромно количество въглища месечно.

Апелираме към всички институции, да се ангажират по-сериозно с проблема със затварянето на „Брикел“ и да вземат под внимание възможните социални и икономически проблеми, които ще възникнат при евентуално удължаване на периода, в който нашето дружество не може да изпълнява своята нормална производствена дейност, казва Павлов.