20% от резервациите за самолетни билети, които са направили това лято българите, са били до Германия. Това показват данни на една от най-популярните платформи за търсене и резервиране на самолетни билети.

Броят на резервациите от нашата страна за летния период е нараснал с 18,3% спрямо миналата година, като 45% от резервациите са направени през мобилно устройство.

Вътрешните полети са представлявали 23,1% от общия брой резервации, като средната цена на билета е била 60 евро.

Най-посещаваната държава от българите за лято 2019 е Германия с над 20% от общия брой закупени самолетни билети. След нея се нареждат Великобритания, Италия, Испания и Гърция.

В топ 5 посещавани градове влизат Лондон, Милано, Франкфурт, Атина и Брюксел. Атина досега не е била характерна за българите дестинация за полетите заради близкото ѝ разположение. Средната цена за двупосочен билет дотам за лятото е била 50 евро.

С висока посещаемост са били също Берлин, Рим, Барселона, Меминген и Айндховен.

56% от пътуванията на български граждани със самолет в чужбина са били с престой до 7 дни, а близо 30% - между 7 и 14 дни. Средната цена на билетите през лятото е била 124 евро. Най-ниски цените на билетите за сезона са били през ноември 2018 г. – средно 91 евро, и в месеците май и юни – средно 97 евро в двете посоки.