500 компании от 34 държави показват иновации на панаира в Пловдив

  • 0
authorАвтор: Анелия Перчева

500 компании от 34 държави показват иновации на панаира в Пловдив

Изложителите демонстрират машините си на откритите площи пред панаирните палати.

Една от изненадите - онлайн връзка с международна космическа станция

Акцент на изложението са лекотоварни автомобили, икономични хибридни машини, уникални системи за промишлени сгради

Над 500 фирми от 34 държави се представят на Международния технически панаир в Пловдив. С най-силно участие са компаниите от Германия, Италия, Чехия и Турция.

Форумът се открива днес и ще продължи до 28 септември. В рамките му се провеждат 5 специализирани изложби.

“Стройтех” е

най-голямата

изложба

по площ и брой на участниците. “Една от причините за интереса на фирмите от сектора е успешното европредседателство на България, което стартира процеса за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Отвориха се възможности за реализиране на големи инфраструктурни проекти, затова и представители на най-известните световни производители и търговци дойдоха в Пловдив”, коментира главният директор на панаира д-р Иван Соколов.

По думите му зоната за тежка механизация е по-мащабна в сравнение с миналата година, тъй като има повече машини от висок клас. Акцент са хибридните версии, които се отличават с икономичност и функционалност.

На “Стройтех” водещи компании демонстрират нови модели багери, самосвали, съоръжения за събаряне на здания, машини за полагане на асфалт и направа на канали. Предлагат се комплексни решения за всякакъв вид обекти - от първа копка до пълното завършване.

Посетителите могат да видят модерните тенденции в промишленото и жилищното строителство. Сред хитовете на изложбата е уникално подово отопление, изпитано в най-студените райони на планетата. То загрява плочи с дебелина до 30 сантиметра и ги превръща в акумулатор, който излъчва топлина в продължение на 6 часа, без да харчи ток. Може да се използва също за обезледяване на пътища, стадиони и други големи площи.

Италианска фирма е разработила специална мазилка в 1000 цвята. Иновацията при нея е, че се нанася върху съществуваща стара основа - под, стени, тавани.

Триизмерното лазерно сканиране на сгради също е сред новостите на “Стройтех”.

“Презентират се модерни сандвич панели за изолация. В тях са вложени материали, подобряващи топло- и звукоизолацията и устойчивостта срещу пожари. Важни техни предимства са съкращаването на времето за монтаж и пестенето на пространство”, обясняват организаторите на изложението. Конструктивната гъвкавост на сандвич панелите позволява сградите лесно да се разширяват и реновират, дори да бъдат премествани.

Сред хитовете на “Стройтех” е мобилна биосауна с джакузи, произведена в Япония.

“Ауто Сити”

е атрактивно

изложение, в което акцентът тази есен са превозните средства за работа - джипове, пикапи, ванове, автобуси, камиони, почистващи и сметосъбирачни машини. Производители и вносители демонстрират техните качества в драйв зоната.

“Бизнес изданието тази година е в отговор на нарастващото търсене на лекотоварни автомобили. У нас обемът на сделките се е увеличил с около 10% през 2018 г. в сравнение с 2017-а. Същата е и тенденцията в Европа”, отбелязват експерти в бранша.

На автоизложението не липсват и леки коли. Световни марки представят нови и модифицирани версии на модели. Гостите на панаира могат да ги изпробват в тест драйв зоната. Дилърите предлагат специални цени и бонуси.

Фирми показват и как автомобилът може да бъде напълно обновен, предлага се пълна гама сервизно оборудване. Производители представят съоръжения за ремонти след катастрофи - стендове за разпъване на смачкани коли и шасита, камери за боядисване.

Българска компания презентира технология за поправка на двигателя без разглобяване, патентована в Япония, Германия, Китай, Русия и САЩ. С нея се възстановяват износените детайли и се консервират със специални смеси, връща се мощността на мотора и се удължава периодът на експлоатацията му. “За тази цел се използва смес от природни материали, добавки и катализатори. Върху метала, особено в местата на триене и контакт, се образува металокерамичен защитен слой. Той доизгражда разрушената кристална решетка и образува нова обвивка с удивителна здравина. На практика машините се ревитализират в процес на експлоатация”, обясняват от фирмата.

По време на “Ауто сити” рали пилоти ще участват в кампанията “Отговорни на пътя” и ще дават съвети за безопасно шофиране. На място посетителите могат да правят електронни справки за нарушения, както и да получат пълна информация от представители на Пътна полиция за необходимите документи за регистрация на автомобил.

Най-голям ръст на участници бележи изложбата “Инфотех”. За първи път в нея се организира

Седмица на дигиталните

технологии,

която е най-мащабното събитие за сектора у нас. В програмата са включени 13 тематични конференции с над 250 лектори и повече от 2000 участници.

В специално обособени зони фирми презентират продукти в различни направления - роботика, изкуствен интелект, невронни мрежи, холограми, виртуална и разширена реалност, компютърни графики, игри и симулации, киберсигурност.

Лидерите в машиностроенето

участват в едноименната изложба и също представя много иновации. Те презентират автоматизирани системи, оборудване за металургията, научни изследвания и разработки, модерни бизнесмодели.

“Посетителите имат възможност да видят последно поколение техника с цифрово управление за различни индустрии, металорежещи и металообработващи машини, складови системи”, посочват от панаира.

Акцентът на “Машиностроене” тази година са лазерните технологии. Сред новостите на изложбата е 3D лазерна машина. С нея скоростта на обработка на неръждаема стомана е до 20 пъти по-голяма в сравнение с конвенционалното фрезоване. Другото преимущество е, че едновременно се въздейства върху 5 страни на детайла.

75-ото издание на международния технически панаир е с променена визия заради широкото използване на дигиталните технологии, обясняват организаторите му. Една от изненадите ще е

онлайн връзка с международна

космическа станция

Тя ще бъде осъществена на 24 септември, когато е денят на Русия - страна партньор на тазгодишния есенен панаир. Преводач на разговора със станцията ще е правнукът на Константин Циолковски, смятан за пионер на пътуването в Космоса.

Руската федерация се представя и с експозиция на 20 водещи университета в различни области. В делегацията в Пловдив като специален гост е включен космонавтът Олег Артемиев.

“Очакваме петте изложби в Пловдив да бъдат посетени от над 30 000 специалисти и гости от страната и чужбина”, посочват от ръководството на панаира.

На “Енеко” хит са уредите за пречистване на вода и въздух

Апарат унищожава плесен, бактерии, вируси, алергени

Най-новото от екологията, химията, енергетиката и управлението на водите показва изложбата “Енеко”. Хит в нея са уредите за пречистване на въздуха и водата.

Замърсяването на въздуха в затворени помещения е 50 пъти по-голямо, отколкото на открито. По тази причина много хора, които прекарват работния си ден на закрито, страдат от астма и алергии. Фирма е изобретила апарат, който унищожава плесен, бактерии, вируси, алергени, намалява и количеството корозивен озон. Не отделя вредни емисии, тъй като използва единствено топлина за изгаряне на вредните микроорганизми, и е много икономичен.  

В сектора “Екология” се презентират съоръжения за мониторинг, пречиствателни станции, методи за управление на отпадъците, санитарни и дезинфекционни системи.

Специалистите могат да се запознаят с иновации във водния сектор - най-новото оборудване и инсталации, В и К техника и инструменти, измервателни и контролни системи.

Новост на изложбата са предварително изолирани тръби за вътрешно разпределение на топла и студена вода. Изработени са от безвредни за околната среда материали и са проектирани да пестят енергия.

Различни видове фибростъкло показва световен производител. Предприятието е известно също със стъкловлакно и стъклотекстил, издържащ на над 1800 градуса.

Смазки за мотори, турбини, зъбни колела и други механизми, работещи при температура от минус 40 до плюс 120 градуса, излага химически концерн.

Голяма нефтопреработваща компания показва на щанда си полиетилен, синтетични влакна, продукти на органичния синтез, горива, смазочни масла и битуми.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Големи банки въвеждат отрицателни лихви

Големи банки въвеждат отрицателни лихви

Банкери са категорични, че у нас такава мярка още не се предвижда Големи банки в еврозоната обмислят въвеждане на отрицателни лихви върху депозитите от догодина. Някои от тях работят и у нас или имат клонове в България. “От 2020 г. “УниКредит” ще сложи отрицателни лихви засега само върху големите депозити над 100 000 евро”

След фалита на "Астрал Холидейз": Настояват за разследване на дейността на туроператора

След фалита на "Астрал Холидейз": Настояват за разследване на дейността на туроператора

Напрежение след фалита на българския представител на „Томас Кук” – „Астрал Холидейз”. Фирмите, които все още чакат двата туроператора да изплатят задълженията си към тях, настояват за разследване на дейността им, предава bTV Превозвачите и доставчиците обвиняват „Астрал Холидейз” в нелоялност. Туроператорите им дължат стотици хиляди лева за

България готова да удвои субсидиите за "Фолксваген", може да предложи до 260 вместо 135 млн. евро

България готова да удвои субсидиите за "Фолксваген", може да предложи до 260 вместо 135 млн. евро

За да осигури България договора за новия завод на "Фолксваген", страната е готова да удвои субсидиите, които предлага, пише в ексклузивен материал във вторник вечер германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 милиона евро"

Австрийска компания готова да вложи 20 млн. лв. в Кюстендил

Австрийска компания готова да вложи 20 млн. лв. в Кюстендил

Инвеститорът доведен от независимия Здравко Милев Австрийска инвестиционна компания от клас А, която работи и в България, е готова да вложи 20 млн. лв. в изграждането на плодово преработвателно предприятие в Кюстендил. Инвеститорите бяха доведени от независимия кандидат-кмет Здравко Милев, подкрепен от БСП

Плевнелиев: С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Еврокомисията

Плевнелиев: С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Еврокомисията

С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев пред news.bg по повод решението на немския инвеститор "Фолксваген" да избере да развие бизнеса си в

След Холандия и Германия забрани износа на оръжие за Турция

След Холандия и Германия забрани износа на оръжие за Турция

Германия забрани износа на оръжие за Турция в отговор на офанзивата на Анкара срещу кюрдската милиция "Сили за защита на народа" в североизточната част на Сирия, съобщава германският седмичник "Билд ам зонтаг", цитиран от ДПА и ТАСС. "На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия германското федерално правителство няма да издава

И Франция спира продажбата на оръжие за Турция

И Франция спира продажбата на оръжие за Турция

Франция каза днес, че спира всички продажби на оръжия за Турция и предупреди Анкара, че нейната офанзива в Северна Сирия застрашава европейската сигурност, предаде Ройтерс. "В очакване на края на това настъпление Франция реши да преустанови всички планове за износ на оръжия за Турция, които могат да бъдат използвани в тази офанзива.

Спас Русев и ВТБ продават "Виваком" на инвестиционна група почти 4 пъти по-скъпо

Спас Русев и ВТБ продават "Виваком" на инвестиционна група почти 4 пъти по-скъпо

Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продават бившия държавен телеком "Виваком" на цена, близо 4 пъти по-висока от тази, на която го купиха преди 4 години, и е възможно да има сделка в следващите 2 седмици, съобщи "Файненшъл таймс". Телекомът, чиято покупка за 330 млн. през 2015 г. беше финансирана основно от руснаците, сега се предлага за 1

Слагат камери за скоростта на магистралата Белград - Ниш, глобите започват от 25 евро

Слагат камери за скоростта на магистралата Белград - Ниш, глобите започват от 25 евро

Потокът туристи, пътуващи през летните отпуски, ще трябва по-стриктно да спазват ограниченията на скоростта на основната автомагистрала в Сърбия, за да избегнат големи глоби, предаде ДПА. Започвайки от днес в полунощ, сръбските власти ще включат камери на 14-те пункта за плащане на пътни такси на автомагистрала Белград-Ниш и ще записват минаването

Увеличават заплатите в Сърбия от 1 ноември, най-голямо ще бъде за медицинските сестри

Увеличават заплатите в Сърбия от 1 ноември, най-голямо ще бъде за медицинските сестри

Увеличение на заплатите в държавния сектор влиза в сила в Сърбия от 1 ноември, като най-голямо ще бъде то за медицинските сестри - 15 процента, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА. Медицински сестри със средно /специално/ образование ще получават заплата от 45 684 динара до 49 241 динара в зависимост от това дали работят в здравен

Най-коментирани

Димитър Николов на германо-български форум: Бургас става все по-привлекателно място за бизнес

Димитър Николов на германо-български форум: Бургас става все по-привлекателно място за бизнес

"Заявявам своята категорична подкрепа към инициативата за отваряне на офис на Германо-българската индустриално-търговска камара в Бургас. Смятам, че такава структура има потенциала да координира бъдещи проекти от взаимна полза и за двете страни", съобщи Димитър Николов по време на мащабен германо-български икономически форум

Спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция

Спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция

Има спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция, каза председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев на конференция днес в София, посветена на проблемите на нефтените и газови пазари. Спадът на транзита е през последните две години. Според Кънев причините са две

Новите акценти на Шестата световна интернет конференция

Новите акценти на Шестата световна интернет конференция

Шестата световна интернет конференция ще се проведе от 20 до 22 октомври в гр. Уджън, провинция Джъдзян. Тя ще постави няколко специални нови акцента, заяви Джу Чунлие, заместник-директор на отдел Публичност на провинциалния комитет на ККП, който ръководи и организационния комитет на Конференцията, съобщават от Радио "Китай".

"Уолстрийт" приветства предпазливо сделката за Брекзит

"Уолстрийт" приветства предпазливо сделката за Брекзит

Инвеститорите на "Уолстрийт" реагираха позитивно на новината за постигнатото между ЕС и Великобритания споразумение за развода, както и на позитивните финансови отчети на Netflix и на американската банка Morgan Stanley, съобщи БНР. И трите основни фондови индекса стартираха днешната търговия с добри повишения между 0,3% и 0,7%,

Страните от ЕС възнамеряват да въведат оръжейно ембарго против Турция

Страните от ЕС възнамеряват да въведат оръжейно ембарго против Турция

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви в понеделник изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС. Според неговите думи намерението на всички е да бъде

Варна посреща най-изявените дигитални лидери в света на бизнеса

Варна посреща най-изявените дигитални лидери в света на бизнеса

60% от днешните първолаци ще работят професии, които в момента не съществуват, твърдят експерти Варна ще бъде домакин на една от най-важните високотехнологични конференции в Югоизточна Европа, фокусирана основно върху цифровизацията на бизнеса и публичния сектор - Innowave Summit 2019. За форума в морската столица пристигат представители на

Най-накрая! ЕС и Лондон се разбраха за Брекзит

Най-накрая! ЕС и Лондон се разбраха за Брекзит

"Чудесна нова сделка за Брекзит" беше договорена между ЕС и Великобритания. Това съобщи британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Развитието в продължилата с месеци драма дойде само часове преди започващия днес Европейски съвет в Брюксел. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят едни от най-големите въпроси пред блока

Ангелкова: Няма гаранционен фонд за щетите на
бизнеса

Ангелкова: Няма гаранционен фонд за щетите на бизнеса

Откакто „Томас Кук” - Великобритания обяви фалит, ние сме в непрекъснати срещи с представители на сектора - както хотелиери, така и туроператори. Подготвяме Лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук” към другите големи туроператори. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Би Ти Ви

Санкции до 5000 лева, ако нерегламентирано си изгорите отпадъците

Санкции до 5000 лева, ако нерегламентирано си изгорите отпадъците

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон МОСВ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), които трябва стриктно да следят да се спазва изискването

България готова да удвои субсидиите за "Фолксваген", може да предложи до 260 вместо 135 млн. евро

България готова да удвои субсидиите за "Фолксваген", може да предложи до 260 вместо 135 млн. евро

За да осигури България договора за новия завод на "Фолксваген", страната е готова да удвои субсидиите, които предлага, пише в ексклузивен материал във вторник вечер германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 милиона евро"

Започна изграждането на първия китайски круизен кораб

Започна изграждането на първия китайски круизен кораб

Първият круизен кораб, които ще бъде построен в континентален Китай, навлезе в етап на производство този петък, съобщава радио "Китай". Със своите 135 500 тона, Vista-class, корабът се очаква да покаже силата на Китай в корабостроителните технологии, посочват експерти. Церемония по старта на строежа се проведе в компания „Shanghai Waigaoqiao

Селфи с инструктора ще доказва изпита за книжка (Обзор)

Селфи с инструктора ще доказва изпита за книжка (Обзор)

Министър Желязков и автошколи договарят нови правила за шофьорските курсовете Селфи на кандидат-шофьора с инструктора в колата ще е сред доказателствата, че часът за кормуване е действителен. Това предвижда електронен контрол на часовете на кандидат-шофьорите, разработван от Министерството на транспорта

731 млн. пратени от емигранти за 7 месеца

731 млн. пратени от емигранти за 7 месеца

Близо 731 млн. евро са изпратените у нас пари от емигранти до края на юли, отчита статистиката на БНБ. За същия период на 2018 г. сумата е била с 13 млн. евро по-малко. До седмия месец на 2019 г. най-много постъпления са получени през май, когато сумата възлиза на близо 120 млн. евро, а най- малко са преводите през януари - 88,3 млн. евро

Нова банкнота от 50 лева от ноември

Нова банкнота от 50 лева от ноември

Нова банкнота с номинал 50 лева пуска в обращение БНБ от 1 ноември. Отпечатани са 31 млн. броя. “Основните елементи и дизайн са запазени. Въвеждаме нови защити”, съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов. Догодина са планирани нови емисии от 20, 10 и 5 лева, каза той. Засега не се обсъжда пускане на банкнота с номинал 200 лв

Съд обяви несъстоятелност на мини „Бобов дол”

Съд обяви несъстоятелност на мини „Бобов дол”

Окръжен съд – Кюстендил обяви несъстоятелност на мини „Бобов дол” в несъстоятелност. Решението е взето на 14 октомври, съобщи БНР. Производството по несъстоятелност бе спряно, а след това възобновено по искане на НАП. Причината - неизпълнение на оздравителния план. Магистрати припомниха, че производството по несъстоятелност на мини "Бобов дол"

Внук на княз и Симеон Сакскобургготски валидираха пощенска карта (Обзор)

Внук на княз и Симеон Сакскобургготски валидираха пощенска карта (Обзор)

Пощенска карта, посветена на 140 г. от подписването на Цариградския мирен договор бе валидирана днес в рамките на Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“ и Международния панаир „Булколекто“. Печатът за пускане в употреба бе поставен от зам.-министъра на транспорта Андреана Атанасова, почетния председател на Съюза на филателистите в

Kомпания търси служители, за да отсядат в най-луксозните имоти в света

Kомпания търси служители, за да отсядат в най-луксозните имоти в света

Туристическа компания търси да наеме между 5 и 10 души, които да отсядат в някои от най-луксозните имоти в света, за да са сигурни, че те са подходящи за най-богатите купувачи. Нещо повече, на успелите кандидати ще бъде изплатена заплата в размер на 2 000 британски лири (2550 долара) за всеки дом, в който остават, с шанс да посещават 10-15 годишно

Наливат 13 милиона лева в енергийната инфраструктура на заводите за стъкло до Търговище

Наливат 13 милиона лева в енергийната инфраструктура на заводите за стъкло до Търговище

В разширяване и увеличаване на капацитета на енергийната инфраструктура на заводите за стъкло край Търговище ще бъдат инвестирани общо 13 млн. лева. Това съобщи при посещението си днес в района министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Инвестицията е предназначена да задоволи икономическите потребности на промишлените предприятия в община

Росен Желязков: Корупцията покрай шофьорските курсове е 3 млн. лева годишно

Росен Желязков: Корупцията покрай шофьорските курсове е 3 млн. лева годишно

„Искаме да направим шофьорските изпити обективни, които да оценяват наистина достигнатите знания и умения от кандидат-шофьорите, защото след този изпит те излизат на пътя“. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на среща с автомобилни инструктори от цялата страна. На нея бяха обсъдени бъдещи промени в правилата на обучение и

Все по-малко българи са готови да работят за малко пари

Все по-малко българи са готови да работят за малко пари

„Все повече намаляват българите, които са готови да работят за малко пари. Много им е лесно да се качат на самолета и да отидат там, където ще им плащат повече или те ще си мислят, че им плащат повече”. Това коментира в предаването лидерът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му все пак заплатите лека полека се повишават, предава NOVA