Една от изненадите - онлайн връзка с международна космическа станция

Акцент на изложението са лекотоварни автомобили, икономични хибридни машини, уникални системи за промишлени сгради

Над 500 фирми от 34 държави се представят на Международния технически панаир в Пловдив. С най-силно участие са компаниите от Германия, Италия, Чехия и Турция.

Форумът се открива днес и ще продължи до 28 септември. В рамките му се провеждат 5 специализирани изложби.

“Стройтех” е

най-голямата

изложба

по площ и брой на участниците. “Една от причините за интереса на фирмите от сектора е успешното европредседателство на България, което стартира процеса за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Отвориха се възможности за реализиране на големи инфраструктурни проекти, затова и представители на най-известните световни производители и търговци дойдоха в Пловдив”, коментира главният директор на панаира д-р Иван Соколов.

По думите му зоната за тежка механизация е по-мащабна в сравнение с миналата година, тъй като има повече машини от висок клас. Акцент са хибридните версии, които се отличават с икономичност и функционалност.

На “Стройтех” водещи компании демонстрират нови модели багери, самосвали, съоръжения за събаряне на здания, машини за полагане на асфалт и направа на канали. Предлагат се комплексни решения за всякакъв вид обекти - от първа копка до пълното завършване.

Посетителите могат да видят модерните тенденции в промишленото и жилищното строителство. Сред хитовете на изложбата е уникално подово отопление, изпитано в най-студените райони на планетата. То загрява плочи с дебелина до 30 сантиметра и ги превръща в акумулатор, който излъчва топлина в продължение на 6 часа, без да харчи ток. Може да се използва също за обезледяване на пътища, стадиони и други големи площи.

Италианска фирма е разработила специална мазилка в 1000 цвята. Иновацията при нея е, че се нанася върху съществуваща стара основа - под, стени, тавани.

Триизмерното лазерно сканиране на сгради също е сред новостите на “Стройтех”.

“Презентират се модерни сандвич панели за изолация. В тях са вложени материали, подобряващи топло- и звукоизолацията и устойчивостта срещу пожари. Важни техни предимства са съкращаването на времето за монтаж и пестенето на пространство”, обясняват организаторите на изложението. Конструктивната гъвкавост на сандвич панелите позволява сградите лесно да се разширяват и реновират, дори да бъдат премествани.

Сред хитовете на “Стройтех” е мобилна биосауна с джакузи, произведена в Япония.

“Ауто Сити”

е атрактивно

изложение, в което акцентът тази есен са превозните средства за работа - джипове, пикапи, ванове, автобуси, камиони, почистващи и сметосъбирачни машини. Производители и вносители демонстрират техните качества в драйв зоната.

“Бизнес изданието тази година е в отговор на нарастващото търсене на лекотоварни автомобили. У нас обемът на сделките се е увеличил с около 10% през 2018 г. в сравнение с 2017-а. Същата е и тенденцията в Европа”, отбелязват експерти в бранша.

На автоизложението не липсват и леки коли. Световни марки представят нови и модифицирани версии на модели. Гостите на панаира могат да ги изпробват в тест драйв зоната. Дилърите предлагат специални цени и бонуси.

Фирми показват и как автомобилът може да бъде напълно обновен, предлага се пълна гама сервизно оборудване. Производители представят съоръжения за ремонти след катастрофи - стендове за разпъване на смачкани коли и шасита, камери за боядисване.

Българска компания презентира технология за поправка на двигателя без разглобяване, патентована в Япония, Германия, Китай, Русия и САЩ. С нея се възстановяват износените детайли и се консервират със специални смеси, връща се мощността на мотора и се удължава периодът на експлоатацията му. “За тази цел се използва смес от природни материали, добавки и катализатори. Върху метала, особено в местата на триене и контакт, се образува металокерамичен защитен слой. Той доизгражда разрушената кристална решетка и образува нова обвивка с удивителна здравина. На практика машините се ревитализират в процес на експлоатация”, обясняват от фирмата.

По време на “Ауто сити” рали пилоти ще участват в кампанията “Отговорни на пътя” и ще дават съвети за безопасно шофиране. На място посетителите могат да правят електронни справки за нарушения, както и да получат пълна информация от представители на Пътна полиция за необходимите документи за регистрация на автомобил.

Най-голям ръст на участници бележи изложбата “Инфотех”. За първи път в нея се организира

Седмица на дигиталните

технологии,

която е най-мащабното събитие за сектора у нас. В програмата са включени 13 тематични конференции с над 250 лектори и повече от 2000 участници.

В специално обособени зони фирми презентират продукти в различни направления - роботика, изкуствен интелект, невронни мрежи, холограми, виртуална и разширена реалност, компютърни графики, игри и симулации, киберсигурност.

Лидерите в машиностроенето

участват в едноименната изложба и също представя много иновации. Те презентират автоматизирани системи, оборудване за металургията, научни изследвания и разработки, модерни бизнесмодели.

“Посетителите имат възможност да видят последно поколение техника с цифрово управление за различни индустрии, металорежещи и металообработващи машини, складови системи”, посочват от панаира.

Акцентът на “Машиностроене” тази година са лазерните технологии. Сред новостите на изложбата е 3D лазерна машина. С нея скоростта на обработка на неръждаема стомана е до 20 пъти по-голяма в сравнение с конвенционалното фрезоване. Другото преимущество е, че едновременно се въздейства върху 5 страни на детайла.

75-ото издание на международния технически панаир е с променена визия заради широкото използване на дигиталните технологии, обясняват организаторите му. Една от изненадите ще е

онлайн връзка с международна

космическа станция

Тя ще бъде осъществена на 24 септември, когато е денят на Русия - страна партньор на тазгодишния есенен панаир. Преводач на разговора със станцията ще е правнукът на Константин Циолковски, смятан за пионер на пътуването в Космоса.

Руската федерация се представя и с експозиция на 20 водещи университета в различни области. В делегацията в Пловдив като специален гост е включен космонавтът Олег Артемиев.

“Очакваме петте изложби в Пловдив да бъдат посетени от над 30 000 специалисти и гости от страната и чужбина”, посочват от ръководството на панаира.

На “Енеко” хит са уредите за пречистване на вода и въздух

Апарат унищожава плесен, бактерии, вируси, алергени

Най-новото от екологията, химията, енергетиката и управлението на водите показва изложбата “Енеко”. Хит в нея са уредите за пречистване на въздуха и водата.

Замърсяването на въздуха в затворени помещения е 50 пъти по-голямо, отколкото на открито. По тази причина много хора, които прекарват работния си ден на закрито, страдат от астма и алергии. Фирма е изобретила апарат, който унищожава плесен, бактерии, вируси, алергени, намалява и количеството корозивен озон. Не отделя вредни емисии, тъй като използва единствено топлина за изгаряне на вредните микроорганизми, и е много икономичен.   Големи световни фирми показват новите си машини.

Големи световни фирми показват новите си машини.

В сектора “Екология” се презентират съоръжения за мониторинг, пречиствателни станции, методи за управление на отпадъците, санитарни и дезинфекционни системи.

Специалистите могат да се запознаят с иновации във водния сектор - най-новото оборудване и инсталации, В и К техника и инструменти, измервателни и контролни системи.

Новост на изложбата са предварително изолирани тръби за вътрешно разпределение на топла и студена вода. Изработени са от безвредни за околната среда материали и са проектирани да пестят енергия.

Различни видове фибростъкло показва световен производител. Предприятието е известно също със стъкловлакно и стъклотекстил, издържащ на над 1800 градуса.

Смазки за мотори, турбини, зъбни колела и други механизми, работещи при температура от минус 40 до плюс 120 градуса, излага химически концерн.

Голяма нефтопреработваща компания показва на щанда си полиетилен, синтетични влакна, продукти на органичния синтез, горива, смазочни масла и битуми.