Китайци ще даряват в продължение на 5 години по 18 хиляди евро на родопското село Момчиловци. Дарението е на компания, която произвежда от 10 г. мляко Momchilovtsi в Шанхай.

“35 000 лв. на година допълнително финансиране не са нито малко, нито много, но с тях може да се осъществи нещо смислено. Селото ще обсъжда в какво да се инвестират - туристическа инфраструктура, дейности за деца и младежи и др.”, каза кметицата Сийка Суркова.

Дарението бе обявено на фестивала на киселото мляко. Според посланика на Китай у нас Дун Сяодзюн родопското село върви по стъпките на фестивала на розата. Тази година Казанлък е посетен от 5000 китайски туристи.

“Тук сте много гостоприемни. Убеден съм, че Момчиловци ще бъде още една широко отворена дестинация за презентация на български продукти”, добави той. 28 хил. китайски туристи са посетили България през 2018 г., обяви зам.-министърът на туризма Любен Кънчев. В 3-те фестивални дни се презентират родопският фолклор, биопродукти, художествени занаяти, а посетителите дегустират местна и китайска кухня.