Забранено е по закон, глобата за нарушители

е от 1500 до 6000 лева

Министерството на земеделието сформира специални екипи, които ще извършват проверки за палене на стърнища в страната. Включени са служители на фонд “Земеделие” и областните земеделски служби.

Експертите ще имат постоянна връзка с регионалните дирекции на пожарната, а също така ще получават информация от подадени сигнали на тел. 112.

От министерството напомнят, че паленето на стърнища е забранено. Според Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв.

Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията по еврорегламент. Спазването им е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания.

Съгласно изискванията на европейското законодателство санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние е между 1 и 5% от размера на всички директни плащания, на които бенефициентът има право. Конкретният процент се определя в зависимост от тежестта на нарушението. В случаите на повторно неспазване процентът се завишава на 15%, а при умишлено несъответствие може да се достигне до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години.

Във фонд “Земеделие” вече имали няколко сигнала от Асоциацията на земеделските производители в България за палене на стърнища. От браншовата организация пък посочват, че това е забранено от няколко закона. Освен по закона за земеделските земи, санкции можело да има и по Закона за опазване на околната среда - от 100 до 6000 лева за физически лица и от 1000 до 20 0 00 за фирми, заради вредни изменения върху почвата в обработваните поземлени имоти. По закона за МВР глобите пък били от 200 до 2000 лв. заради неспазване на противопожарните правила.

От асоциацията посочват, че нарушителите може да получат по-малко пари не само при директни плащания и по компенсаторните мерки на селската програма, но и по програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор.