В София ръстът е 0,5%, а в Бургас даже има спад от 0,3 на сто

През второто тримесечие, което е сравнително силен сезон за имотния пазар, цените на жилищата в България почти навсякъде са се променили само с части от процента в сравнение с първите три месеца на годината. Това показват публикуваните в понеделник данни на НСИ за индекса на промяна на жилищните цени.

Увеличението на цените в сравнение с предното тримесечие е 0,6%, а в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. е 5%.

При това поскъпването в рамките на едно тримесечие е 1% за съществуващите жилища, т.нар. старо строителство, докато при новото има дори понижение от 0,2%.

Подробните данни показват, че пазарът на жилища в България става все по-разнороден и няма единна тенденция на територията на шестте най-големи града, в които статистиката наблюдава цените въз основа на реално сключени сделки.

В Пловдив например пазарът е много оживен и съответно цените продължават да нарастват както по-рано. През април, май и юни 2019 г. жилищата там са поскъпнали с 4,7% в сравнение с предходните три месеца и с 9% в сравнение със съответните месеци на 2018-а.

Но Бургас, който само допреди две години бе сред водещите по поскъпване, сега е на другия полюс. През второто тримесечие на 2019 г. там има едва 0,8% вдигане на цените на годишна база, а в сравнение с предходното тримесечие има дори спад от 0,3%.

В София има твърде голяма разлика между новото строителство и съществуващите апартаменти. Новите са поскъпнали с 11,2% в рамките на една година, докато старите - само с 3,1%. Многото новостроящи се в момента жилищни сгради и цели комплекси в столицата обаче най-вероятно ще размият тази разлика много скоро и при засищане на пазара с ново строителство поскъпването му едва ли ще е възможно чак с такива темпове.