Българската банка за развитие,

ЕБВР и фондът получават

акции в тв доставчика срещу кредит

Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и лондонският инвестиционен фонд Blantyre Capital влизат като акционери в "Булсатком", обяви вчера Макс Зиф, главен експерт по преструктурирането и временен изпълнителен директор на компанията, която предлага платена телевизия.

Акционер остава и досегашният собственик Пламен Генчев, докато партньорът му Максим Заяков напуска и ще се занимава само с дружеството "България сат". То беше създадено през 2015 г., когато компанията финансира първия български сателит.

Новите акционери на практика са кредитори на "Булсатком", които ще получат дял в компанията. Никой от тях няма да държи мажоритарния пакет акции, но все още не е ясно как ще бъдат разпределени дяловете. Структурата на компанията се финализира и се очаква да бъде факт в края на октомври, обясни Макс Зиф.

По думите му тв операторът ще запази работните места на 2000-те служители на "Булсатком", тъй като това е било основното условие на ББР и на изпълнителния й директор Стоян Мавродиев, за да отпуснат кредит на компанията.

"Булсатком" е създадена преди повече от 10 години и бързо се превръща в най-големия доставчик у нас на платена телевизия. Заради покупката на сателита обаче постепенно задлъжнява с над 700 млн. лв. Разходите по пренасочване на почти 1 млн. сателитни чинии се оказват доста по-големи от планираните, а очакваното нарастване на абонати не се случва.

В момента компанията има 760 000 абонати и вече е започнала да се разплаща с НАП, като същевременно сключва споразумения с големите доставчици на съдържание. "Булсатком" минава изцяло на стария сателит Hellas, на който беше и преди покупката на "България сат".

След преструктурирането си компанията е договорила да получи 60 млн. свежи пари, с които да бъде стабилизирана. Акционерите в обновеното дружество няма да получават дивиденти в обозримо бъдеще, тъй като всички приходи ще бъдат реинвестирани в компанията, обясни Макс Зиф.

С новите собственици "Булсатком" ще продължи да предоставя платена телевизия, ще подобри оборудването и комплексните си услуги. Дали ще навлезе в мобилните услуги, каквито намерения имаше преди, зависи от стратегията за развитие, която ще бъде готова до края на годината. "Засега не се извършва подготовка за продажба на компанията", каза Зиф.