Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" и КНСБ започват национална акция "Заедно да защитим труда си!".

Акцията беше представена на съвместна пресконференция от лидерите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров, съобщи БТА.

С акцията стартира национална подписка за значително увеличаване на заплащането за нощен труд, като синдикатите искат то да стане функция от минималната работна заплата за страната. Така допълнителното възнаграждение за нощен труд ще има обективен измерител, който ще расте. Сегашната стойност от 0,25 лв. на час на допълнителното възнаграждение за нощен труд е определена през 2007 година.

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват още сумираното изчисляване на работното време да е само за производства с непрекъснат технологичен режим на работа. Предлага се и ограничаване на сумираното изчисляване на работното време за не повече от 4 месеца, а не както е сега за половин година по преценка на работодателя. Това е заложено в конвенция на МОТ за работното време, която е ратифицирана от България. Подписката е и за гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75 на сто / в почивните дни / и 100 процента / на официални празници/.

До Коледа от синдикатите се надяват да съберат около 100 000 подписа.

"Ние полагаме най-много и най-нископлатен труд" , заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му изследване на Европейската фондация за подобряване на условията за труд и живот сочат, че България е на пето място в ЕС по количество работно време, което полагат работещите в страната.