Който пренася през границите на Евросъюза над 15 000 евро или 30 000 лв. трябва задължително да ги декларира пред митничарите. Те ще направят служебна справка за задължения към хазната. Ако собственикът на парите има такива, сумата ще бъде задържана до погасяване на дълговете му.

В момента, освен декларирането на суми над 30 000 лв. човек трябваше да покаже на митничарите бележка, че няма данъчни задължения. Това предвиждат промени във валутния закон, които са предложени от финансовото министерство.

При пренасяне на суми над 30 000 лв., ако те не са обявени или не може да се докаже техният произход, наказанието вече ще бъде 1/5 от пренасяните пари или скъпоценности. Ако обаче, парите са били укрити по специален начин, или при проверката не може да се установи техният законен произход, наказанието е 1/4 от сумата.

Това правило ще важи само, ако не се докаже, че те са предмет на престъпление и тогава наказанията ще се определят по реда на Наказателния кодекс, които предвиждат до 6 години затвор и конфискация на цялата сума.

Промените се налагат заради еврорегламенти, както и заради наказателна процедура на ЕК към България от 2015 г. Конфискация на цялата недекларирана сума по закона за пране на пари не се прилага от 2016 г. До тогава при недекларирани суми над 20 000 лв. глобата беше двойният размер на пренасяната сума и съдебно дело, ако те са с недоказан произход. ЕК обаче е преценила, че това наказание е твърде тежко и затова препоръчва то да бъде намалено.