Към момента Китай се представя най-добре от петте членки на БРИКС по отношение на икономическата конкурентност, се посочва в годишния доклад на Световния икономически форум, оценяващ производителността и дългосрочния растеж на 141 страни.

В него Китай е класиран на 28-ма позиция, с 15 места пред Русия, 32 пред Южна Африка и около 40 пред Индия и Бразилия. Миналата година, страната заемаше същото място в класацията, но цялостният ѝ индекс се е увеличил с 1.3 пункта, информира "Радио Китай".

Докладът на Световния икономически форум, мери представянето на икономиките чрез 103 индикатора в 12 области, и показва, че Китай има очевидни предимства в макроикономическата стабилност, проникването на информационните и комуникационни технологии и способностите за иновации.

На върха на класацията тази година като най-конкурентна икономика е Сингапур, който изпреварва САЩ, които слизат надолу заради търговските спорове. В топ пет са също Хонконг, Нидерландия и Швейцария, следвани от Япония, Германия, Швеция, Великобритания и Дания.