Българо-американска кредитна банка приключва процеса по придобиване на 100% от дяловете от капитала на дружеството „Пейтех“ .

На 07.10.2019г. банката сключи с БТК ЕАД договор за придобиване на притежаваните от БТК ЕАД 50% от капитала на „Пейтех“, като по този начин стана негов 100% едноличен собственик. С реализирането на сделката банката продължава стратегията си за навлизане на пазара на моментални разплащания, известен като „портфейлни услуги“.

Дружеството „Пейтех“ бе създадено в началото на тази година, като съвместна инвестиция на БАКБ и БТК, с основна цел разработване на портфейлни услуги. До момента дружеството работеше по разработването на процеси и избор на технологичен доставчик, както и подготовка за лицензиране като дружество за електронни пари.

БАКБ очаква със сделката да се ускорят процесите и да представи на пазара атрактивно и удобно решение, което да привлича клиенти от целия спектър на пазара в страната. „Мобилните плащания и дигиталните портфейли вече са част от ежедневието на потребителите. Финансовата индустрия е изправена пред изпитанието да въвежда иновации с възможно най-бързо темпо, поради растежа на fintech сектора и промените в предпочитанията и поведението на потребителите. Това налага банките и всички финансови институции да променят не само много процеси от своя бизнес, но и да предлагат нови технологични продукти, за да продължат да бъдат в крак с времето и особеностите на средата. Банката вече трябва да бъде в джоба на потребителя.

Амбициите на БАКБ са бързо да навлезем на този пазар, за което ни е необходим пълен контрол върху дружеството и предстоящите стъпки по неговото лицензиране.“, каза г-жа Цветелина Бориславова по повод сделката.