Има истински инвеститори за АЕЦ „Белене” - едни от най-големите компании, които работят в света, заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Валентин Николов – шеф на енергийната комисия в парламента.

По думите му интерес имат едни от най-големите компании, които работят в света. Николов уточни, че корейска компания също имат интерес да инвестира в АЕЦ „Белене”. Пратени са писма за уточняване на офертите им, посочи той.

Според Валентин Николов обаче без „Росатом” няма как да изградим АЕЦ „Белене”, защото те държат технологията. Реакторите са български, но технологията е руска, обясни той.

По думите му Обединените арабски емирства, където петролът е безплатен, също правят ядрена централа. Те инвестират в нови източници, коментира Николов.

По думите му ядрените централи са беземисионни, единственият замърсител, но с малко, е газът.

АЕЦ „Козлодуй” е едно цвете в нашата електроенергия, посочи Валентин Николов. „Два фактора определят това централата да бъде една от най-бързо развиващите се и печеливши компании в Югоизточна Европа. Първият е пазарът на енергия в България и нарастването на цената на електрическата енергия. Второ, количеството на енергията, която АЕЦ реализира, има и нарастване и на произведената електрическа енергия", обясни още Николов. Трудно е обаче да се каже колко от енергията се изнася, защото пазарът е обединен, уточни той.

Всяко едно ВЕИ намалява зависимостта от външни източници, които ни предоставят енергийни ресурси, посочи още Николов. По думите му след 10 - 20 години ще имаме нужда от нова базова мощност.

За преговорите с „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия, Валентин Николов обясни, че идеята е да не стигне до арбитраж.

„Договорът ще бъде заместен с договор за капацитети. Този механизъм ще замени договора”, обясни Валентин Николов.