През август за трети пореден месец промишленото производство в България се свива в сравнение със същия месец на предишната година, макар и не толкова силно както през юни. Според разпространените вчера данни на НСИ индексът на промишленото производство спада с 1,3% в сравнение с август 2018 г. Спадът на годишна база през юни беше почти 4% на фона на продължаващ от средата на 2017 г. период на непрекъснат ръст.

Паралелно с това през август има спад и на месечна база с 0,1%, но за месец, който е в разгара на отпускарския сезон, това не е нещо необичайно.

Някои производства у нас през август бележат доста голям спад в сравнение с 12 месеца по-рано, например производството на тютюневи изделия е намаляло за една година с 24,6%, а на облекла - с 11,9%. Близък до този спад - малко над 10%, бележат машиностроенето и производството на метали, което е пряко свързано с намаляването на поръчките от основните външнотърговски партньори на България и което се очакваше предвид рецесията в Западна Европа.

Намаляващото производство в тези отрасли не може да бъде компенсирано от ръстовете в някои други, като например производството на авточасти, което за една година се е вдигнало с 51,9%, нито от ръста на IT сектора, който е 15% на годишна база.

От данните на НСИ, чийто председател е Сергей Цветарски, се вижда, че през август има спад и в търговията на дребно от 0,3%, но той е само на месечна база - в сравнение с август 2018 г. продажбите се увеличават с 2%.

Същото е положението и в строителството - въпреки че август е силен месец за него, тази година то бележи 0,2% спад в сравнение с юли, но в сравнение с миналия август има ръст от 3,4%.