Видеонаблюдение и датчици, отразяващи автоматично грешките, ще бъдат поставяни в автомобилите по време на шофьорските изпити.

Това е една от мерките, предложени от транспортния министър Росен Желязков, за подобряване на дейността на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Те бяха одобрени от правителството на заседанието му в сряда.

Ще бъде създадена и интегрирана електронна система, която да контролира изпитите чрез камерите в колите. Така ще се ограничи субективният фактор и ще се осигури контрол на маршрута, пише в мотивите на мерките. Освен това в автомобила няма да присъства инструктор или представител на учебния център, а само служител на агенцията. Това ще осигури контролирана среда.

Предвижда се и разработване на единна информационна система, за да се автоматизира обработването на заявленията за административни услуги. Това ще намали регулаторната тежест за бизнеса и чувствително ще ограничи броя на изискваните документи, уточняват от пресцентара на Министерския съвет, Наличните електронни услуги са от „първо поколение“ и позволяват единствено подаване с квалифициран електронен подпис.

Областните отдели на агенцията се намаляват от 27 на осем. Те ще се намират в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. Всеки от тях, освен този в София ще имат 8 или 9 контролни екипа, които да извършват цялостни проверки във всяка област, включително и през нощта - такива в момента не се правят. И за тази дейност ще бъде изградена информационна система.

По отношение на предоставянето на лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници и товари също ще бъдат приложени мерки за намаляване на административната тежест за компаниите чрез ускорено и улеснено издаване на лицензи и намаляване на условията за злоупотреби.