Правителството увеличи парите за новото шосе, дава почти 800 млн. лв.

797 млн. лв. отпуска правителството на регионалното министерство за пътя Видин-Ботевград. Така може реално да стартира изграждането на отсечката между Видин и Ружинци, дълга 54 км, обясни министърката на регионалното развитие Петя Аврамова след заседанието на Министерския съвет, където беше взето решението.

Тя припомни, че в началото на септември за отсечката Мездра-Ботевград са дадени 420 млн. лв. И двете трасета трябва да са готови до 2022 г.

Пътят Видин-Ботевград е дълъг 167 км и е приоритетен проект, тъй като с модернизацията на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между “Хемус”, “Тракия” и “Струма”. Транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движението. Проектът трябва да бъде завършен през 2023 г. , а общата му стойност е над 1,5 млрд. лв.

Отсечката Видин-Ружинци в по-голямата си част ще бъде с габарити на магистрала с две ленти за движение в посока и аварийна лента. Отсечката е разделена на три участъка. Преди няколко седмици бе избран изпълнител за лота между Видин и пътен възел “Макреш”, дълъг 30 км. Победител е обединение с участници “Нивел строй”, “ПСТ Груп”, “Пътинженеринг – М”, “ПСТ Видин” и “ПСТ София”. Тяхната оферта е 298 млн. лв.

Другите два участъка са от Макреш до село Бела, който е 13,6 км, и оттам до Ружинци - 11 км. Там предстои да се класират подадените оферти.

“Геострой” и “Пътстрой 92” ще разширяват 20 км между Мездра и Ботевград срещу 133 млн. лв. без ДДС. Решението обаче е обжалвано пред КЗК от “Трейс Груп холд”. За друг участък от 13 км след Мездра има подписан договор за 222,4 млн. лв. с “Обединение “МБ Лот 2 - 2019”.