В началото на века Citroen извади първото поколение на C5 със съвременно хидравлично шаси, което направи от седана една истинска луксозна лимузина с неповторим комфорт на возене. За по-малко от 20 години вкусовете на клиентите така се промениха. Затова и французите пускат на пазара и “моралния” наследник на С5 - ултракомфортния кросоувър Citroen C5 Aircross.
Защо сравняват най-новото ситроенско меко окачване с летящо килимче? Най-новият кросоувър на французите и при базовата си комплектация е с окачване с прогресивни хидравлични ограничители, направено благодарение на огромния 100-годишен опит на Citroen, който се базира и на автомобилните състезания. Предлагайки по-добра полезна амплитуда, хидравличните ограничители позволяват и по-добро поемане на неравностите.


Докато класическите окачвания се състоят от амортисьор, пружина и механичен ограничител, на най-новия е с прогресивни хидравлични ограничители. Освен това Progressive Hydraulic Cushions добавя два хидравлични ограничителя от двете страни: един за разширение и един за компресия. Така окачването функционира на два етапа. При леки разширения пружините и амортисьорите контролират едновременно вертикалните движения, без да се налага да натискат хидравличните ограничители. Но наличието на тези ограничители е позволило на инженерите да предлагат по-голяма свобода на амплитудата на превозното средство, което осигурява ефект на прелитане, създавайки усещането, че колата е като на летящо килимче.
За разлика от класическия механичен ограничител, който поглъща енергия, но възстановява част от нея, хидравличният ограничител поглъща и разсейва тази енергия. В резултат на това се избягва типичното подскачане на автомобила.
За чудесния комфорт допринасят и уникалните седалки. Те са по-широки и имат първи слой от мека пяна с дебелина 15 мм върху дебел с висока плътност, който поддържа идеално дори и по-едро тяло. Задните седалки са съставени от три еднакви индивидуални места, плъзгащи се напред-назад с 15 см и с накланящи се гърбове от 19 до 26 градуса.


Дългият 4,50 метра автомобил е с кресла на втория ред, които са на релси, така че минималният багажен обем може да варира между 580 и 720 л. При сгънати облегалки на задните седалки достига 1630 литра. Това е SUV моделът с най-голям багажник в сегмента.
Шумът от колелата и от аеродинамиката е силно намален благодарение на ламинираните предни стъкла с удвоена дебелина и изолационен слой. Специално внимание е обърнато и на изолацията на двигателния блок.
C5 Aircross разполага с десетки места за съхранение на вещи. Подлакътникът на централната конзола е с ниша, в която може да се охлади бутилка от 1,5 литра, а в голямото отделение в предната част на централната конзола може безжично да се зареждат смартфони.


C5 Aircross е оборудван със система за мониторинг на качеството на въздуха в кабината. Автоматичният климатик е с високоефективен филтър с активен въглен. С датчик, който открива замърсяването на външния въздух, системата AQS автоматично настройва режима на циркулация вътре в купето.
Най-мощният бензинов двигател (180 к.с.) и пъргаво превключващата 8-степенна автоматична трансмисия подхождат най-добре на характера на C5 Aircross. Останалите версии са с 1,2-литров бензинов мотор със 130 к.с. и два дизелови със 130 и 180 коня и са познати от другите модели на концерна. Много интересен е по-малкият дизелов агрегат, чийто 300 Нм въртящ момент осигурява пъргавина, защото с теглото си от 1500 кг този ситроен е доста лек. Двойно задвижване не се предлага, затова пък има четири нива на оборудване.

100 години Citroen

Ексклузивна колекционерска серия Origins

С вече 100 години опит в креативността и поставянето на високи стандарти, Citroen винаги следва своето наследство като разчупва наложените кодове и предлага нови интерпретации на автомобилите. По случай своя юбилей, Citroen разкрива ексклузивна колекционерска серия Origins, която в България се предлага за следните модели от гамата: C3, C3 Aircross Compact SUV и C4 Cactus. Тези модели отлично демонстрират идентичността на марката Citroen и са носители на програмата за цялостен комфорт, Citroen Advanced Comfort.


Всеки модел се предлага в три различни, стилни и изчистени цвята: бял, сив и черен. Предлага се двутоново купе с черен покрив за моделите С3 и C3 Aircross Compact SUV. В екстериора присъстват отличителни знаци Origins с елементи в бронзов цвят, които представляват препратка към оригиналното зъбно колело и миналото. Моделите се предлагат с декоративни линии върху огледалата за обратно виждане (за трите модела), стикер на вратата на багажника (за трите модела), отличителен декоративен елемент на покрива (за C3), специален цветен пакет Bronze Color Pack, който включва отличителни елементи около фаровете за мъгла и протекторите Airbump (за C3 и C4 Cactus) и около предните светлини (за C3 Aircross). Има и стикер Origins since 1919 на предните врати на всеки автомобил от серията. Допълнителен акцент в стила са затъмнените задни стъкла и черни джанти.


В интериора, всички модели от серията се предлагат са със специално разработената интериорна тема Origins. Хармоничният интериор се отличава със сива тапицерия (Chine Grey) с елегантни златисти шевове (Gold) и етикет (за трите модела), лента на бордното табло със златист шев (за C3) и предни и задни стелки в същия стил.