Всички договори, необходими за стартиране на строителството на газовата връзка с Гърция, бяха подписани вчера в София. Пакетът от 4 документа, парафирани в сградата на енергийното министерство, прави проекта необратим, каза по време на церемонията енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя и гръцкият ѝ колега Константинос Хадзидакис подписаха междуправителствено споразумение, което гарантира, че в продължение на 25 г. данъчно-правният статут на дружеството, което ще експлоатира съоръжението - “Ай Си Джи Би”, няма да се променя. Преди вчерашната церемония са били подписани и договори с гръцките “Коринт Пайпуъркс” за доставка на тръби и с “Джей енд Пи Авакс” за проектиране и строително-монтажни работи.

Петкова обяви, че изграждането на междусистемната връзка от Стара Загора през Хасково до Комотини ще стане за 12 вместо за 18 месеца и газопроводът трябва да заработи към края на 2020 г.

Окончателният бюджет на съоръжението е 240 млн. евро. 110 млн. от тях бяха отпуснати като заем от ЕИБ, договорът за който също бе подписан вчера между представител на банката и двамата изпълнителни директори на “Ай Си Джи Би” - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Заемът ще бъде усвоен от Българския енергиен холдинг и е обезпечен с държавна гаранция.