Петролните фючърси поскъпнаха с близо 2% след новината, според властите в Техеран, че експлозиите на иранския петролен танкер Sabity вероятно са били причинени от две ракети, изстреляни на 60 мили от Джеда, саудитския пристанищен град на Червено море.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември поскъпнаха първоначално с 2,3% към нов октомврийски връх от 60,46 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през ноември - с 2,1% към 54,70 долара за барел (най-високо ниво от 1-ви октомври), предаде БНР.

Последва известена ценова стабилизация, като и двата вида петролни фючърси се търгуват с повишения от малко под 2% към нива съответно от $60,15 и от $54,40 за барел.

Основна причина за поскъпването на петрола са подновените страхове за нова ескалация на конфликта в Близкия Изток, след като новината за взрива на иранския танкер идват на фона на продължаващи твърдения, че Техеран стои за атаките на петролни танкери близо до важния за морския път на петрола Ормузки проток. В същото време САЩ и Саудитска Арабия продължават да смятат, че Иран стои и зад въздушните удари през миналия месец върху важни петролни съоръжения на компанията "Сауди Арамко", въпреки че Техеран отрече да е участвал при тези атаки.

Подкрепа за поскъпването на петрола оказват и надеждите за позитивен изход от провеждащите се във Вашингтон важни търговски преговори между САЩ и Китай, като инвеститорите сякаш все повече разчитат, че ще бъде постигната поне частична търговска сделка, която да отмени или поне да отложи във времето планираните нови американски мита върху вноса на китайски стоки.

Именно тези надежди бяха в основната на вчерашното силно поскъпване на фючърсите на петрола Брент с 1,3% и на американския лек суров петрол с 1,8%, след като по-рано през търговията в четвъртък те се търгуваха в дъна съответно около $58,40 и около $51,40 за барел.