Един месец след Франкфурт отваря врати Международен автомобилен салон София 2019 и това ще бъде най-значимото събитие на годината, не само заради участниците и експонатите, но и заради отношението, което имаме към него. Това каза при откриването на изложението днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде БТА.

"Накъде върви автомобилната индустрия ще видим на изложението, но едно е ясно - утрешният автомобил няма да е вчерашният. Говори се за алтернативни горива и алтернативно задвижване, но скоро ще говорим за ретрозадвижване, това, което наблюдаваме днес. Автомобилите ще стават все по-смарт, ще общуват един с друг, ще общуват с инфраструктурата и с водача, ако има такъв в автомобила, но едно нещо ще остане - желанието да се сливаме с автомобила, удоволствието, което изпитваме, когато управляваме автомобила, колкото и някой ден това да бъде само спомен", коментира министър Желязков. По думите му автомобилът има и социална функция и много скоро ще станем свидетели как новите технологии ще позволят автомобилите да стават все по-достъпни.

Росен Желязков коментира и ангажимента на правителството, който е - "все повече нови автомобили в обръщение и те да стават все по-достъпни. Това по думите му ще става чрез инструменти - фискални и други, защото новият автомобил е не само по-екологосъобразен, но и по-безопасен".

В заключение министър Желязков пожела на добър път на автомобилен салон София 2019 и всички да имат нови автомобили.

Тазгодишния 24-ти Международен автомобилен салон София 2019 се открива за посетители утре и ще продължи до 20-ти октомври в Интер Експо Център. Общо 250 експоната, от които 14 нови модела мотоциклети са представени на него.

В изложението участват над 75 фирми - изложители, които на 12 000 кв.м изложбена площ представят най-доброто от автомобилната индустрия. Посетителите ще видят повече от 70 технологични новости и автомобилни премиери - 16 нови модела, 13 фейслифта и 18 нови модификации.

Акцент в тазгодишният Международен автомобилен салон София 2019 ще бъдат екологичните автомобили.