Не бе отдавна времето, когато гордостта на британския тенис се казваше Фред Пери, който десетилетия наред си оставаше най-добрия и успешен тенисист от Албиона. В днешни дни обаче феновете на тениса във Великобритания вече имат нов герой в лицето на Анди Мъри. 32-годишният тенисист е един от най-ярките таланти в съвременния спорт, като от както стана професионалист през 2005-та, сър Анди Мъри успя да запише невероятните 667 победи и само 196 загуби.

Измежду тези многобройни победи обаче две много специални, втората от които се оказва абсолютен рекорд в тениса. Става дума естествено за двете олимпийски титли на британеца, като първата той спечели в Лондон през 2012-та, а втората и рекордна титла той завоюва на Олимпийски Игри в Рио де Жанейро през 2016-та година. Освен олимпийските титли, Мъри може да се похвали и с цели 45 спечелени титли в професионалния тенис, което го нарежда на 14-то място във вечната ранглиста по този показател.

Такива успехи разбира се идват и със сериозни финансови постъпления, като родения в Гласгоу (Шотландия) тенисист е спечелил общо 61,734,810 милиона долара от наградни фондове. Това означава, че в историята на тениса само трима играчи са спечелили повече до момента, като това са легендарните Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович, който е припечелил над 135 милиона долара в своята кариера. Но пред Анди Мъри все още има достатъчно време за да добави още някой и друг милион към своя актив.

Всъщност, въпреки неговия премеждия извън корта и травмите, с които той се бори вече повече от две години, името на британеца все пак присъства в предварителните залози за турнира от големия шлем, на който той е най-успешен - Уимбълдън. Затова ако погледнем конкретните тенис залагания за победител в Уимбълдън 2020 ще видим, че Мъри е с четвърти най-добър коефициент (13.00). Пред него са единствено неговите стари познайници Надал (6.00), Федерер (5.00) и Новак Джокович (2.50).

И докато тримата му именити колеги има на сметката си по над 15 титли от големия шлем, Анди Мъри има само три в актива си, което все пак е забележителен успех за един тенисист. Освен това шотландеца има и цели пет изиграни финала на Аустрелиън Оупън, където така и не успява да се поздрави с големия успех. Но въпреки всичките му успехи , към момента 32-годишния тенисист изживява много труден момент в своята професионална кариера.

След дълга битка с различни контузии, кулминацията на проблемите с тазобедрената става за Мъри дойдоха по-рано през годината, когато той се подложи на операция. И докато неговото професионално бъдеще бе под въпрос, неочакваното му завръщане на корта в средата на 2019-та даде повод на феновете да го нарекат "Робокоп", защото неговата тазобедрена става бе заменена с метална. Още по-любопитно, е че британеца даже успя да запише някои страхотни победи след завръщането си на корта, което говори достатъчно за класата му.

Естествено, финансово изражение на успехите на Мъри си остава впечатляващо, без значение дали той ще продължи да е фактор в професионалния мъжки тенис. За почти 15-годишната си кариера при най-добрите, той се утвърди, като забележителен талант и естествено най-успешния тенисист на Великобритания.