Франция първа започва с тестовете

Обмисля се въвеждането в ЕС на нови етикети, на които да е изписан целият път на хранителните продукти – от фермата през преработването и опаковането до щанда. Във Франция системата за прозрачност на етикетите да бъде тествана съвсем скоро. Това заяви френският министър на земеделието Дидие Гийом на въпрос на “24 часа” на пресконференция с европейски журналисти в Париж, част посещение във Франция, осъществено по линия на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България и Европейската мрежа на земеделските журналисти (ENAJ).

Министърът обясни, че новото изискване можело да влезе в сила от средата на следващата година.

“Недопустимо е за потребителите в Румъния и България или където и да е в ЕС да не бъдат информирани за съдържанието на преработените продукти, които консумират”, каза още Гийом.

Ако искаме да постигнем разбирателство между гражданите на ЕС и селскостопанската общност, тогава те заслужават да знаят откъде идват тези продукти, как са произведени, какво са яли животните, от които са произведени и как са били хранени, добави Гийом.

Според него е важно гражданите да знаят, че продуктите са проследими, че са безопасни, а всичко по пътя им от фермата до търговеца е документирано.

Голямото предизвикателство за следващите месеци и години за ЕС ще бъде да работи върху закони и стандарти за етикетирането, каза още той.

Франция вече е получила разрешение, за да изпробва тестово ново етикетиране, по-специално за млечни продукти и такива с млечни или месни съставки, както и за идентифициране на произхода им.

След като бъде обсъдено с държавите членки, ще се стартира и кампания за идентифициране на суровините и съставките, особено в преработените храни. Бе даден пример - ако в една консерва има месо и зеленчуци, е важно да има осведоменост за всяка съставка, влагана в нея.

Преди няколко седмици в рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в Хелзинки стана ясно, че Франция настоява за приемане на законодателство за етикетиране на продуктите с посочена страна на произход. Българският министър Десислава Танева тогава заяви, че в България предстои промяна на законодателството в областта на храните и темата ще бъде включена.

Знам, че страните от Централна и Източна Европа отказват двойните стандарти и са абсолютно прави, допълни Гийом.