Китайската автомобилна индустрия отбелязва леко подобрение през третото тримесечие на 2019 г., но като цяло е в период на охлаждане, сочат последните стойности на индекса за бизнес климата в промишления сектор.

Индексът за бизнес климата в автомобилния сектор (ACI) на Китай остава на 9 пункта за третото тримесечие, което е с три пункта по-ниско от второто тримесечие на година, според Китайската асоциация на автомобилостроителите (CAAM), цитиран от "Радио Китай".

Въпреки продължаващото резервирано отношение, композитният индекс на автомобилната индустрия, който отразява текущите резултати в сектора, се повиши с 0,4 пункта до 82,14 през третото тримесечие, в сравнение с второто.

От Китайската асоциация на автомобилостроителите заявиха, че резултатите на сектора през периода юли-септември са по-добри от предходното тримесечие, но бизнес климата все още е нестабилен.

Продажбите и производството на автомобили в Китай за първите девет месеца намаляха съответно с 10,3% и 11,4% на годишна база до 18,37 милиона и 18,15 милиона бройки. В същото време, се наблюдава стабилен растеж на продажбите и производството на автомобили с нови енергии (NEV). През първите девет месеца продадените бройки в тази категория са били 872 000, което е с 20,8% по-високо на годишна база. Производството пък е нараснало с 20,9% до 888 000 бройки.

През август правителството обяви 20 мерки за стимулиране на вътрешното потреблението, част от които включват облекчаване или премахване на ограниченията за покупка на автомобили, особено при тези с нови енергии.