За стая в Слънчев бряг ще се наддава от 10 хил. лв., а за просторен апартамент на Елените - 42 500 лева

Причината за ниските цени е, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура

Крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък

22 активни търга за публична продан на морски имоти е обявила НАП-Бургас, след като въпреки положените усилия не е успяла да накара фирми с големи борчове да започнат да изплащат задълженията си към държавната хазна.

Офертите са една от друга по-съблазнителни заради атрактивните цени, които на места достигат до 399 лв. на квадратен метър.

Точно такъв е случаят с тристаен апартамент от 106 кв. метра в луксозен хотелски комплекс от затворен тип на Елените. Апартаментът е с начална тръжна цена 42 500 лв. и колкото и да наддават участниците в търга, пак ще са на светлинни години от реалните пазарни цени сега.

За публична

продан са

обявени десетки

апартаменти,

офиси

и магазини

на длъжници в Слънчев бряг. Една от най-ниските оферти е за стая от 18 квадрата плюс баня и тоалетна, която НАП пуска с начална тръжна цена от 9750 лв. - т.е. 428 лв./кв. м, показа справка в сайта на приходното ведомство.

Там е записано, че крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък - 17 октомври.

“Между 400 и 600 лв. е началната тръжна цена за недвижимите имоти в Слънчев бряг, които дирекция “Събирания” към териториалната дирекция на НАП е обявила на търг. Има апартаменти, офиси и магазини както в централната част на курорта, така и в зона “Запад”, коментира пред “24 часа” главният експерт и пиар на НАП в Бургас Христо Узунов.

Той дава пример с апартамент в центъра на курорта, обявен за 563 лв. на кв. метър, двустаен от 42 кв. метра за 18 000 лв., студио от 21 кв. метра за 11 200 лв.

Поне

двойно по-скъпо

се предлагат

имоти със сходни

характеристики

на пазара за

недвижимости,

макар отливът на руснаци през последните години и последвалите вторични продажби да доведе до спад на цените.

Друга причина за поевтиняването е и съществуващата такса поддръжка в затворените комплекси, отбелязват брокери. Но въпреки тези фактори цените за студио в Слънчев бряг започват от 15 000 евро, като в най-луксозните хотели на метри от морето цената на обзаведен двустаен апартамент може да надхвърли и 2000 евро за квадрат.   Eдин от хотелските комплекси в Слънчев бряг, в който се намират имоти на длъжници, обявени за продан.

Eдин от хотелските комплекси в Слънчев бряг, в който се намират имоти на длъжници, обявени за продан.

Такива оферти и в момента се предлагат за сравнително нов и луксозен комплекс от средиземноморски тип в Слънчев бряг, показа репортерска проверка.

“24 часа” установи защо са толкова ниски цените на имотите, които НАП разпродава. Оказа се, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура. При първата купувачи не са се явили.

Всяка тръжна

процедура се

състои от 3

стъпки, като с

всяка следваща

цените падат,

обясняват експерти. Ако няма купувач на първа стъпка, при втората цената на имота вече е 70% от първоначално обявената, а на трета стъпка пада на 50%.

При втора тръжна процедура пък задължително се започва с малко по-ниска цена от последно достигнатата. Така даден имот може да поевтинее с повече от половината си първоначална стойност, а това вероятно е една от причините потенциални купувачи да изчакват, вместо да се явяват още на първия търг.

И при предстоящите 22 търга, които стартират до края на октомври и в началото на ноември, наддаването е тайно, което означава, че е само с оферти. Макар и рядко може да се получи парадокс, при който да има само двама купувачи с абсолютно еднакви предложения.

Тогава вариантите са два - ако купувачите присъстват на търга, между тях започва явно наддаване, но ако единия го няма или и двамата участват само с документи, нещата се поемат от тръжната комисия. Тя избира оферта на случаен принцип чрез жребий.

Подобен куриоз в Бургас се е случвал само веднъж, откакто НАП съществува, разказват експерти от териториалната дирекция.

Всички морски

имоти, които са

обявени на търг,

са апетитни

и са собственост предимно на фирми с крупни задължения, които не ги погасяват по никакъв начин, уточняват от ведомството.

“Анализите на НАП-Бургас, показват, че около 20% от длъжниците остават напълно пасивни и не търсят контакт с приходното ведомство. В тези случаи се предприемат крайните мерки на принудителното изпълнение - запорират се банкови сметки на длъжниците, изземват се пари от каси, налагат се възбрани върху движими и недвижими вещи, разпродава се имущество.

От началото на годината териториалната структура на приходното ведомство в Бургас е провела 242 търга”, заяви Христо Узунов.

“Нашият апел към длъжниците е да бъдат активни, да търсят контакт с приходната администрация, защото винаги може да се стигне до споразумение за разсрочено погасяване на дълговете. Подобни споразумения вече постигнахме със 722 физически лица и фирми от региона.

Те правят месечни вноски към бюджета и същевременно поддържат икономическата си активност, успяват да изплащат заплати и да покриват разходите за дейността си”, коментира териториалният шеф на НАП Татяна Кънчева.

В момента данъчните държат под постоянно наблюдение 1298 рискови фирми от областта, всяка от тях с по над 50 хил. лв. задължения. Целта на този вид мониторинг е поетапно намаляване на натрупаните просрочия, като се поддържа и активен диалог със задължените лица, обясняват от приходното ведомство.

По-голяма част от обявените на търг морски имоти са в затворени комплекси. На снимката вляво - един от хотелските комплекси в Слънчев бряг, в който се намират имоти на длъжници, обявени за продан.

Христо Узунов, говорител на НАП - Бургас
Христо Узунов, говорител на НАП - Бургас