Националната енергийна камара очаква, че легитимният интерес на инвеститорите в "КонтурГлобал Марица-изток 3" ще бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор. Това се казва в писмо на камарата до вицепремиера Томислав Дончев, министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова. То е по повод решението на Министерския съвет от 11 септември, с което се дава мандат на тримата да започнат преговори по договора за изкупуване на електроенергията на централата.   

Очакваме, че политиките, насочени към дългосрочна сигурност на доставките и стабилност на електроенергийната системата чрез оптимално използване на местни енергийни източници, при съблюдаване на екологичните изисквания, ще продължат да се прилагат. Устойчивата работа на стратегически централи е от полза за българските потребители, както и за регионалната и националната икономика, се казва още в писмото.

От камарата уверяват, че ще продължат да подкрепяме усилията за либерализация на енергийния пазар чрез осигуряване на устойчива среда за всички участници.

Писмото е подписано от съпредседателите на камарата Робърт Дик и Оливие Маркет.