Великобритания и ЕС трябва да сключат възможно най-бързо споразумение за свободна търговия след излизането на кралството от блока, каза днес германският канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Часове след като двете страни се споразумяха в Брюксел Меркел каза на пресконференция, че сделката и предвидения от нея преходен период до края на 2020 г. дават време за договаряне на споразумение за свободна търговия. "Има съществена разлика с времето, когато Тереза Мей беше премиер. Тогава не беше ясно как ще изглеждат бъдещите отношения, дали ще има членство в митническия съюз, или не", каза канцлерът. По думите й "сега е ясно, че Великобритания ще бъде трета страна, а с трета страна ще изберем много бързо споразумение за свободна търговия", предава БТА.

Ангела Меркел добави, че засега лидерите на страните от ЕС не се питат какво ще стане, ако Камарата на общините отхвърли споразумението. Според нея британският парламент е "стар и опитен" и той ще вземе "свободно решение". "Така че, ние не навлизаме във въпроса какво ще стане ако...", каза канцлерът на Германия. "Не договорихме това, за да бъде отхвърлено, а Борис Джонсън ни каза, че ще направи всичко, за да осигури мнозинство в подкрепа", заключи Ангела Меркел.