Нова банкнота с номинал 50 лева пуска в обращение БНБ от 1 ноември. Отпечатани са 31 млн. броя.

“Основните елементи и дизайн са запазени. Въвеждаме нови защити”, съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов. Догодина са планирани нови емисии от 20, 10 и 5 лева, каза той. Засега не се обсъжда пускане на банкнота с номинал 200 лв., защото броят на електронните плащания расте за сметка на тези в брой, добави Христов. И допълни, че монетите от 1 и 2 ст. няма да се изваждат от оборот. Според Христов издаването на нови банкноти не означава, че влизането ни в еврозоната ще се забави, а се прави за гарантиране на тяхната защита.

От началото на месеца 115 бройки от 50 лв. са обявени за фалшификати, което при 143 млн. в обращение е минимален дял. С приемането на еврото опитите за фалшификации ще са в пъти по-големи, прогнозира Христов.

Банкнотите от 50 лева, емисия 1999 г. и 2006 г., остават в обращение заедно с новата емисия.

Главният касиер на БНБ Стефан Цветков представи суперзащитите на новата банкнота. Тя е с воден знак с висока резолюция, с нова холограмна лента с оптични ефекти, която променя цвета си от златисто към зелено. Релефни черти от двете страни са предназначени за незрящи хора, каза Цветков.