Въпреки продължаващата търговска война между Вашингтон и Пекин и забавящата се китайска икономика, сега Китай има повече по-богати граждани отколкото САЩ, според ново проучване на швейцарската банка Credit Suisse.

Публикуваният в понеделник доклад установи, че 100 милиона китайци вече са в топ 10% от световното богатство, в сравнение с 99 милиона американци, които са в челните 10 процента на най-богатите. Изискват се лични спестявания в размер на поне 109 450 щатски долара, за да бъдат включени дадени лица в първите 10% от най-богатите хора в света, предава БНР.

"Въпреки търговското напрежение между Съединените щати и Китай през последните 12 месеца, и двете страни са постигнали сериозни резултати в създаването на богатство, допринасяйки съответно 3,8 трлн. и с 1,9 трлн. долара през последните 12 месеца", отбеляза Нанет Хечлер-Файдхербе от Credit Suisse.

Докато Китай изпревари Америка по отношение на тази класация, САЩ все още водят що се отнася до свръхбогатите, представляващи 40% от световните милионери, като в същото време 40% от тези американски богаташи са и сред първия 1% по глобално разпределение на богатството, се посочва в доклада на швейцарската банка.

Броят на доларовите милионери в САЩ се е увеличил спрямо миналата година с 675 000 до 18,6 милиона. Това означава, че близо един от всеки 14 възрастни в Америка е милионер.