На фона на американско-китайската търговска война и местните антиправителствени протести, които продължават вече пети месец, мнозина изразяват съмнение дали Хонконг може да запази позицията си на водещ финансов център в Азия.

Някои медии съобщават за богати хонконгски жители, които прехвърлят пари в Сингапур, Лондон и други финансови центрове. От началото на годината обаче само шепа от местните клиенти на услугите ни за управление на активи са помолили за прехвърляне на сметки от Хонконг в САЩ - не повече, отколкото обикновено бихме наблюдавали като се има предвид, че основните ни клиентите са от Транстихоокеанския регион. Колеги отчитат подобен брой молби за прехвърляне на фондове към Сингапур.

Еди Юе, който в началото на октомври пое поста главен изпълнителен директор на Паричното управление на Хонконг (на практика това е местната централна банка - бел. прев.), каза пред медии, че институцията не е наблюдавала сигнали за голямо изтичане на капитали.

Макар депозитите в хонконгски долари в местните банки да намаляха през август (последния месец, за който има данни) депозитите в щатски долари се увеличават.

"Частните банки не отчитат клиенти да искат прехвърляне на големи суми пари извън Хонконг", каза през септември Норман Чан, предшественикът на Юе.

Повечето клиенти на дейностите ни по управление на активи отдавна имат сметки в множество юрисдикции. По сметките им обикновено се държат акции, облигации и средства, номинирани в множество валути, включително щатски долари, йени, британски лири, евро и канадски долари. Обикновено активите в хонконгски долари са само малка част от портфолиото им, като целта на тези книжа като цяло е да осигурят връзка с китайската икономика. Има малко причини някой да иска прехвърлянето на такива активи другаде.

Хората, които прехвърлят други средства в чужбина, но продължават да живеят в Хонконг и да ценят качеството на услугите, достъпни тук, вероятно ще върнат активите, веднага щом утихне шумотевицата около протестите.

Хонконг всъщност запазва третото си място в най-новата класация на световните финансови центрове, която бе публикувана през септември от британската компания Z/Yen и Китайския институт за развитие.

Преди града се нареждат само Ню Йорк и Лондон, като Хонконг е близо до британската столица.

Тъй като хонконгският долар е "вързан" към щатския, то разликата в лихвите между дългосрочните суверенни облигации на Хонконг и САЩ дава важен сигнал за паричните потоци към и от града.

Текущите пазарни курсове в момента сочат, че инвеститорите са готови да заемат пари на хонконгското правителство за 10 години при лихва, която е с 0,4 процентни пункта по-ниска от исканата от правителството на САЩ. Разликата всъщност се е увеличила през последните месеци - точно обратното на това, което би се очаквало, ако движимият капитал се стреми да избяга от Хонконг.

Междувременно цените на недвижимите имоти в града са отстъпили много малко от максимумите, които достигнаха неотдавна. Трансакциите обаче са намалели, което сочи, че собствениците предпочитат да задържат апартаментите, вместо да рискуват да продават при по-ниски цени.

Макар фондовият пазар на Хонконг да изостава от американския, значимостта му за чуждестранните инвеститори се увеличава. Това се дължи най-вече на развитието на специфичните връзки, които дават на чуждестранните инвеститори достъп до китайския фондов и капиталов пазар чрез Хонконг и отварят хонконгския пазар за инвеститори от континенталната част на Китай.

Тези връзки помогнаха китайските акции да се включат в световните референтни индекси, съставяни от платформи като MSCI и FTSE Russell, следени от инвестиционни фондове с трилиони долари.

Китайските компании, които се опитват да наберат твърди валути и да достигнат до чуждестранни инвеститори, също все още ценят Хонконг. Според данни, събрани от френската банка Natixis, близо две трети от китайските компании, които са листвали акции в чужбина от 2010 година, са избрали да се включат на борсата в Хонконг, както и 60 % от компаниите, емитирали облигации на офшорния пазар.

В резултат от тази тенденция, компаниите от континентален Китай сега осигуряват по-голямата част от пазарната капитализация на Хонконгската фондова борса.

Освен със свободно конвертируемата си валута Хонконг привлича китайските компании и с правната си система, която се радва на международно доверие и ефикасност, благоприятната за бизнеса инфраструктура и сравнително ниските данъци.

Предвид всичко това, градът е всепризнатата врата на Китай за чуждестранни инвестиции. Две трети от изходящите преки чуждестранни инвестиции от континентален Китай минават през Хонконг, което отговаря на дела на инвестициите, идващи в страната през бившата британска колония.

Хонконг освен това е водещият световен център за операции с юани. Значимостта на тази роля се засилва на фона на усилията на Пекин да увеличи използването на националната валута като алтернатива на щатския долар в международната търговия и финанси особено във връзка с инициативата "Един пояс, един път".

Въпреки безредиците по улиците, които в по-голямата си част стават извън работните часове на пазарите, Хонконг запазва важните си предимства и доверието на световните инвеститори и компании като предпочитан център за свързване на най-голямата бързорастяща икономика с останалата част на света.

Неотдавнашното възраждане на първичните публични предлагания в града показва, че Хонконг в много голяма степен все още е водещият финансов център в Азия. Символ на това е успешната продажба на акции за 5,75 милиарда долара на Budweiser Brewing Co. APAC, което е най-голямото първично публично предлагане за тази година в Азия.  (БТА)

*Авторът е съосновател на компанията за управление на активи GFM Asset Management.