Германия ще номинира университетската преподавателка Изабел Шнабел за член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи днес информиран източник, цитиран от Ройтерс.

Шнабел, която миналия месец защити ЕЦБ на фона на множеството критики за най-новия пакет стимули на банката, ще стане втората жена в 25-членния управителен съвет след новия президент на институцията, предава БТА.

Изабел Шнабел, която е член на германския съвет на икономическите експерти (известен като "Съвета на мъдреците" - бел. ред.), ще замени Сабине Лаутеншлегер, която подаде оставка от управителния съвет на ЕЦБ миналия месец, след като неуспешно се противопостави на политиката на стимули на финансовата институция.

Макар членовете на съвета на ЕЦБ да се назначават от европейските лидери, Германия де факто има постоянно място в управителния съвет на ЕЦБ, така че нейният кандидат на практика има осигурено одобрение, отбелязва Ройтерс.

Шнабел, която е сочена за консервативен политик и експерт по паричната политика, заяви миналия месец, че най-новият пакет от стимули на ЕЦБ е твърде голям, но е в правомощията на банката.

Президентът на Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман открито критикува решението на ЕЦБ, но Шнабел защити банката, предупреждавайки, че прекалените критики ще подкопаят доверието в институцията.