Германия ще отвори две предприятия в Сърбия, общият обем на инвестициите по тези проекти ще е 300 милиона евро. Това заяви днес президентът на Сърбия Александър Вучич на обща пресконференция в Белград с министъра на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер, предаде ТАСС.

Става дума за изграждането на предприятия от компаниите Brose и MTU, които ще построят фабрики в Панчево и Старе Пазове, предаде БТА.

Тези две фабрики буквално променят нивото на инвестициите с 300 милиона евро, това са само първите инвестиции, те ще бъдат повече, каза Вучич.

Той изрази надежда, че компанията Фолксваген ще построи новия си завод в Сърбия, а не в Турция. "Нашите предложения бяха много по-добри, отколкото на другите. Взети заедно, всички други страни няма да могат да предложат повече, отколкото предложихме ние". На всяко предложение ние ще дадем пет пъти повече, заяви Вучич. Обръщайки се към Алтмайер той каза: "Просто предайте (на Фолксваген) да обърне внимание на Сърбия".

По време на посещението на германския министър бяха подписани два документа - за отпускане на средства между компанията Brose doo и министерството на икономиката на Сърбия, както и меморандум за разбирателство с цел стратегическо партньорство в областта на дуалното образование.