190 големи фирми ще могат да кандидатстват за финансова помощ в размер на 25% от парите от продадените квоти въглеродни емисии.

Кабинетът прие допълнение към Закона за ограничаване изменението на климата и го изпраща в парламента. Но помощта ще влезе в сила след нотификация от ЕК.

Според правителството така се създава правна рамка за въвеждане на механизъм за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от “изтичане на въглерод”.

Тоест имат се предвид индиректните разходи на голямата индустрия при плащане на парниковите газове в крайните цени на тока.

Схемата за държавна помощ ще се реализира чрез издаването на наредба от министъра на икономиката.

За целта ще бъдат използвани до 25% от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти емисии на парникови газове. Ако промените бъдат нотифицирани от ЕК, около 190 големи предприятия ще могат да кандидатстват за финансова помощ.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира за “24 часа”, че само България няма такава схема за компенсация и че имало пълен консенсус за помощта между работодатели и синдикати. ЕК пък задължавал в директива държавите да предприемат мерки за енергоинтензивните индустрии, за да ги задържат да не мигрират в трети страни.