Китайската индустрия за биоферментация поддържа стабилен ръст и през 2018 г. е реализирала продукция за 247,2 милиарда юана (35 милиарда долара), което представлява ръст от 3,4% на годишна база, се посочва в съвместен доклад на Тиендзинския институт за индустриална биотехнология и Чъндуската библиотека и информационен център.

Секторът е важна част от биопроизводството в Китай, което е голям доставчик на редица продукти на базата на ферментацията за световния пазар, като глутаминова и лимонена киселина, информира "Радио Китай"

Стойността на износа на основните продукти на базата на ферментация е нараснала от 2,7 милиарда долара през 2010 г. до 4,28 милиарда през 2017 г. Средният годишен ръст е бил 8,4%.

В същото време, в доклада се посочва, че в последните две години се наблюдава забавяне ръста на индустрията за биоферментация, основно заради фокусирането на голяма част от компаниите в него към подобряване качеството на продукцията и оптимизиране на разходите. По-строгите изисквания за опазване на околната среда са принудили предприятията да търсят и въвеждат спешно модерни технологии за ферментация.