Над 45 млн. евро е бюджетът по Програмата за развитие на селските райони, по които ще се кандидатства догодина. По част от мерките предстои да бъде решено с колко пари ще се финансират дейностите, става ясно от публикуваната индикативна годишна програма.

Първата отворена процедура се очаква да е по подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства”. Приемът ще започне през януари и ще продължи до март, а общият бюджет е до 6 млн. евро., а максимално ще се получават по 15 хил. евро на проект.

Земеделски стопанства трябва да отглеждат свине, овце, кози или птици. Те ще разработва и бизнес план, според който ще се признават разходи, с които да развиват стопанствата си.

Сектор животновъдство ще бъде подкрепен и по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”. Бюджетът за нея ще бъде определен след преразпределяне на средствата между отделните мерки. До 60% от стойността на проекта ще е съфинансирането по програмата, минимумът е 15 000 евро, а лимитът - до 1 млн. евро. Ще се подкрепят дейности като строителство или обновяване на сгради и друга недвижима собственост, използвана за земеделското производство.

Разрешено е да

се закупуват

нови машини,

съоръжения и оборудване, трактори, земеделски транспортни средства и др.

Средствата може да послужат и за купуване на земя и сгради, необходими за изпълнение на проекта, както и за софтуер.

5 млн. евро е бюджетът по подмярката за развитие на малки стопанства.

Ще се допускат стопани, които имат икономически размер на стопанството от 6000 до 7999 евро, измерен в стандартен производствен обем. Те ще могат да инвестират в подобряване на икономическата устойчивост и резултатите, които искат да постигнат.

Позволено е купуване на нови машини и съоръжения,

покриват се и

разходи за

проучвания,

такси и хонорари

Приемът отваря през април и ще продължи до юни, ще се покриват между 60 и 80% от стойността на проектите с минимум 1250 евро и таван от 25 000 евро.

Подмярка 8.1. “Залесяване и поддръжка” ще покрива до 100% от разходите, но в рамките от 2500 евро до 300 000 евро на проект. Приемът е от юни до септември, допускат се освен фермери и местни поделения на вероизповеданията, общини и собственици или ползватели на земи.

Подпомага се залесяване и създаване на горски масиви, купуване на зелесителен материал, ограждане на територии и др. Ще се покриват и разходи за съхранение и транспорт, третиране на фиданки, за закупуване на земя. Общият бюджет е 8,6 млн. евро, които освен за залесяване трябва да послужат и за превенция срещу дивеч, пасящи животни, вредители и болести. През октомври ще бъдат отворени два приема. По подмярка 2.2 “Създаване на консултантски услуги” бюджетът е 6 млн. евро. Допустим кандидат е Национална служба за съвети в земеделието.

Дейностите трябва да допринесат за повишаване на квалификацията и управленските умения на земеделците, повишаване на тяхната осведоменост и подобряване на управлението на риска.

Ще се подпомогне

създаването на

консултантски звена

по общини,

както и мобилни центрове.

Подмярка 1.2. “Демонстрационни дейности и действия по осведомяване” ще финансира дейности с общ бюджет 15 млн. евро. Отворена е от октомври до декември и ще покрива до 100% от стойността на проектите с максимум 100 хил. евро. Бенефициенти са организации, които провеждат научноизследователска или образователна дейност в областта на селското или горското стопанство, или в хранителните технологии.

И догодина продължава подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи”.

Бюджетът е 4 477 401 евро и ще се подкрепят проекти за разработване и въвеждане на продукти, услуги, иновации в селските райони.

Програмата ще финансира изследвания и пазарни проучвания, реализиране на промоционални и маркетингови кампании.

Допуска се организирането на обучения, семинари и разходи за публикации.