Телекомът демонстрира новата технология пред трима министри

5G мрежата на “Виваком” е готова, а търговският старт ще е догодина, когато бъдат предоставени повече честоти. Това заяви в четвъртък Атанас Добрев - главен изпълнителен директор на телекома, при демонстрацията на новата технология.

Тя ще бъде много по-бърза от сегашната 4G мрежа, с огромен капацитет за свързване - почти милион устройства на кв. километър, с малко време на закъснение.

Огромно е приложението на 5G и в развлекателната индустрия - концерти от разстояние, игри, използване на добавена и виртуална реалност. Новата технология ще се използва и за автоматизация на производството, за умни градове.

От “Виваком” демонстрираха и три от направленията, в които може да се използва 5G. От телекома показаха онлайн урок от разстояние, виртуална реалност, при която бе проследен полет с делтапланер, и музика - Павел и Венци Венц и Любо Киров представиха на една сцена новата си песен, въпречи че бяха на десетки километра разстояние един от друг.

Демонстрацията на 5G бе в присъствието на вицепремиерката Марияна Николов, на министъра на транспорта Росен Желязков и на образователния министър Красимир Вълчев.

“Ще намалим тарифите за спектъра, за да направим цената за крайният потребител адекватна, и на пазара да бъде предложена по добра услуга”, заяви Желязков. И допълни, че излъчванията на новата мрежа са колкото от един сешоар и няма риск за здравето на хората.

Благодарение на 5G мрежата дигитализация на образованието ще стане факт, заяви министър Красимир Вълчев. Според него интересът към учене на днешното поление в много по-голяма степен може да бъде мотивиран именно чрез информационните технологии.

Вицепремиерката Марияна Николова заяви, че потребителите на новата мрежа може да бъдат спокойни и убедени, че тя гарантира достатъчна сигурност на данните.