Пловдив и Стара Загора отбелязват истински строителен бум по отношение на индустриалните имоти през третото тримесечие, показват разпространените вчера данни на НСИ.

Броят на издадените разрешителни и на започнатото строителство на такива сгради в тези две области нараства на фона на жилищните и административните сгради, които бележат спад.

В индустриалните имоти статистиката поставя заводите, складовете, селскостопанските сгради, хотелите и всички други сгради, които не са с жилищно предназначение и не са офиси или търговски сгради.

В област Стара Загора например през третото тримесечие са издадени 146 нови разрешителни за строеж на индустриални имоти с обща разгърната застроена площ 36 507 кв. м. Това е с около 30% повече, отколкото издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в същата област.

В Пловдив разрешителните са по-малко като брой – 89, но площта е над три пъти повече - 121 771 квадрата.

Пазарджик води по брой на започнатите индустриални сгради през третото тримесечие със 71 броя, само че площта им е сравнително малка - 16 124 квадрата. В Пловдив и Стара Загора става въпрос съответно за 80 920 и за 33 802 кв. м.

София-град изобщо не влиза в топ 4 на областите, в които има бум на индустриалното строителство.

Като цяло в страната не се забелязва подобен строителен подем. През третото тримесечие местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1630 жилищни сгради и 23 административни.

Спрямо предното тримесечие броят на разрешителните за строеж на жилищни сгради се увеличава едва с 2,5%, а на административни намалява с 25,8%.

Спрямо година по-рано има спад на броя на издадените разрешителни на всички видове сгради. При жилищните спадът е с 1,7%, при административните - с 37,8%, а при индустриалните - с 1,6%.

По отношение на започнатото строителство единствено при това на индустриалните сгради има увеличение.