Приетото в Европейския парламент предложение на българския евродепутат Ева Майдел таксите за презгранични плащания в евро в ЕС и вътрешните плащания в лева да се изравнят беше одобрено и от Министерския съвет в сряда.

Следващата стъпка е промените, записани в Закона за платежните услуги и платежните системи, да се разгледат в Народното събрание.

Европейският парламент гласува новите правила през февруари, а регламентът ще влезе в сила на 15 декември тази година.

Така таксите за българите може да поевтинеят до 10 пъти. В България те са най-високи - между 30 и 50 лева, независимо от сумата на превода. С промените банките у нас и тези в страните извън Еврозоната ще трябва да ги приравнят с таксите за преводи в местна валута. В момента у нас те са около 2,50 лв. при големите банки.

Със законопроекта се забранява и на лица, които нямат лиценз да предоставят платежни услуги и да издават електронни пари, да твърдят, че го правят. При издаване на такъв лиценз обществото ще трябва да бъде уведомено. Дружествата за електронни пари пък ще са задължени да се отчитат пред БНБ за размера на собствения капитал. Увеличават се и глобите при извършени нарушения.