Цената е по-висока от първоначално предложената

Телекомуникационният доставчик “Юнайтед груп” купува българския оператор “Виваком” за 1,2 млрд. евро. Това обявиха от американската компания в четвъртък.

Последната смяна на собствеността във “Виваком” бе през 2016 г. Тогава руската банка ВТБ организира търг като кредитор на телекома. Наддаването бе спечелено от Спас Русев, който придоби 46% от “Виваком” за 330 млн. евро. Другите акционери са ВТБ и кредитори на телекома.

“Виваком” е добре управлявана компания със силен мениджмънт и се вълнувам от възможностите, които имаме, за да изградим още по-силен бизнес”, каза в изявление главният изпълнителен директор на “Юнайтед груп” Виктория Боклаг.

В съвместно изявление двата участника в сделката, както и фондът “БиСи партнърс”, която е собственик на “Юнайтед груп”, са обявили, че трансакцията се очаква да се извърши през второто тримесечие на 2020 г., тъй като трябва да получи одобрение на антитръстовите органи.

Предложената сума е по-висока от индикативната оферта, която се цитираше от различни източници - 1,1 млрд. евро. Компанията е собственост на фондовете “БиСи партньрс” и “Кей Кей Ар” (KKR). Още в края на септември “24 часа” написа, че това е най-вероятният нов собственик на българския телеком.

Другият основен играч бе фондът “Провидънс екуити партнърс”, чиято първоначална оферта беше 1,05 млрд. евро, твърдяха източници на американското издание “Файненшъл таймс”. Още тогава се очакваше обаче “Виваком” да бъде оценен на около 1,2 млрд. евро въз основа на последните сделки в региона за телекомуникационни активи.

“Юнайтед груп” има бизнес основно в Западните Балкани, най-вече в Сърбия. Той е стъпил там преди години с изкупуването на операторите SBB, Telemach Slovenia и Telemach BiH.

Компанията продължава да се разширява чрез придобивания на местни кабелни оператори, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги.

Сега предлага телевизия и фиксирана и мобилна телефония в бивша Югославия, медийно съдържание и рекламен бизнес. Миноритарен акционер в “Юнайтед груп” е и Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

Фондът “БиСи партнърс” управлява активи с годишни приходи от над 35 млрд. долара. Общите активи под негово управление са на стойност над 22 млрд. долара.

“Виваком” е най-големият оператор в България по приходи, като за 2018 г. те са 948 млн. лв., а печалбата преди данъци е 359,8 млн. лв. Телекомът има над 3 млн. абонати, които ползват мобилни услуги, тези с фиксиран интернет са 444 хил., а на телевизионни услуги - 468 хил.