По механизъм за капацитет ще плащат на тецове,

за да са на разположение

От средата на следващата година процент от сметките за ток на битовите потребители и малкия бизнес ще са по цени на свободния пазар. Това е стъпка към пълната либерализация на пазара, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса за механизмите за капацитет и въглищните региони в преход към нисковъглеродна енергетика.

“Пълната либерализация ще продължи между 3 и 5 г. Всички евентуални рискове трябва да бъдат минимализирани. Работим в посока част от регулираната цена да бъде формирана на пазарен принцип”, каза тя. Преди това ще се предвидят мерките за защита на уязвимите потребители.

Петкова обвърза въвеждането на механизми за капацитет с либерализацията на пазара, което е условие на ЕК за одобряването му. При такива механизми на тецовете се плаща, за да е сигурно производството на ток. Вече са нотифицирани от ЕК такива механизми в 11 държави.

Разходите за механизма на капацитет, тоест на централите, които ще гарантират производството на ток, ще се определят след публичен търг, в който ще могат да участват и тецове от региона, за да се постигне най-добра цена.

Механизмът е временна мярка в прехода към нисковъглеродна енергетика. България иска той да важи до 2030 г., но за въглищните централи - до 1 юли 2025 г.

Един от мотивите страната ни да иска одобрение от ЕК за механизъм за капацитет е, че тя е износител на ток, а в периодите, когато може да има недостиг, трудно ще се намери вносител.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт обяви, че недостигът на приходи на въглищните централи е 843 млн. лв.

От производителите на ток у нас само АЕЦ “Козлодуй” и вецовете на НЕК се вместват в определената от КЕВР референтна пазарна цена, която е 89 лв. за мвтч. Американските тецове, ВЕИ-тата и топлофикациите получават компенсациите си от Фонд сигурност на електроенергийната система.

Според нея неперфектните пазари водят до недостатъчни приходи и застрашават надеждността. На пазара липсвали пари и това се отнася не само за България, но и за европейските страни. Това се знае и от ЕК, казва Диловска. Затова комисията признава тези проблеми и заключава, че механизмите за осигуряване на капацитет могат да бъдат полезни за сигурността на снабдяването с електроенергия.