Трите бюджета - на държавата, на здравната каса и на НОИ, минаха през 3 комисии на първо четене

10% ръст на бюджетните заплати и 610 лв. минимална, 6,7% ръст на всички пенсии и 412,28 лв. средна пенсия, увеличение на социалните разходи със 729,1 млн. лв., а на парите за здраве с близо 500 млн. лв., с толкова по-високи разходи и за отбрана.

Това е записано в бюджета на държавата, бюджета на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

Трите най-важни закона минаха на първо четене през три комисии в четвъртък - бюджетната, здравната и социалната.

Депутатите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” гласуваха “за”, ДПС и БСП - против.

“Бюджетът е балансиран. Повече разходи за средно образование, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус Северна България, повече пари за отбрана. Това са приоритети, които имат нужда от дългосрочна стратегия, за да се постигнат. Ако липсват съществени изненади в бюджета, за мен е добра новина”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос предвижда ли увеличение на пенсиите догодина, министърът заяви, че това може да стане факт само когато нараснат доходите на работещите.

“Никаква друга формула не е работеща, другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм. Защото означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период и формиране на нови огромни задължения за държавата”, обясни причината финансовият министър. “По-скоро ще има коледни добавки за пенсионерите, отколкото няма да има. Относително далече сме оттам, но както вървят числата, не виждам причини да пестим от това”, каза министърът пред журналисти.

От 1 юли догодина пенсиите се увеличат с 6,7%, е записано в бюджета за ДОО. Средната пенсия ще се увеличи с 31 лв. до 412,28 лв. Най-ниската пенсия за стаж и възраст ще се вдигне от 219,43 лв. на 234,13 лв., а социалната ще стане 141,63 лв. Таванът за пенсиите остава 1200 лв., предвиждат разчетите. Минималният осигурителен доход ще следва движението на минималната заплата и ще се вдигне от 560 на 610 лв., а за земеделските стопани от 400 лв. на 610 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. През 2020 г. за изплащане на пенсии са планирани 10,576 млрд. лв. - със 729,1 млн. лв. повече от тази година.

“Новите кметове да си свършат работата, когато говорим за данъци. Не правете глупости, правете рационални неща, защото ние осъзнахме, че е грешка да допускаме чужди тирове да преминават от Иран, Турция за 10 евро през България, установяваме тол система”, заяви Горанов. Той посочи, че по време на предизборната кампания се е наслушал на идеи за намаляване на местните данъци.

“Знаете ли, г-жо председател, колко са приходите от данъци върху недвижими имоти?”, попита Горанов и уточни, че те са малко над 300 млн. лева.

“Отчетът за септември на тази година е 270 млн. лв . Уважаеми кметове, как с 270 млн. лв. очаквате да оправите инфраструктурата?”, попита министърът.

“Поемете вашата тежест, свършете си и вашата работа, когато говорим за данъци. Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме от 20 до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 хил. лв. В нито една държава не е така”, заяви министърът на финансите.

Думите му бяха реакция на исканията на кметове 2% от данък общ доход да остава в населените места.

Здравният министър Кирил Ананиев представи разчетите за здраве за догодина. 5,755 млрд. лв., или 4,5 на сто от БВП, което е с 498,5 млн. лв. повече в сравнение с тази година, са заделени в бюджета за здравеопазването”, заяви Ананиев. С приоритет ще се финансират спешната помощ, лечебниците в труднодостъпни райони и увеличение на заплатите в системата, увери министърът на здравеопазването.